Athens Comics Library – Πρόγραμμα Εργαστηρίων 2016 – 2017

odyssey

Η Athens Comics Library παρουσιάζει το πρόγραμμα εργαστηρίων για τη σεζόν 2016-17, τόσο για σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια-Λύκεια), όσο και για ιδιώτες.
—Νηπιαγωγείο (ΣΧΟΛΕΙΑ)
Ο Owly Ψάχνει Για Φίλους
Η πιο γλυκιά κουκουβάγια των comics, ο Owly, ζει μόνος του στο δεντρόσπιτό του, και το μόνο που του λείπει είναι ένας φίλος! Με αφορμή τις τρυφερές ιστορίες του Andy Runton, τα παιδιά θα γνωρίσουν τις περιπέτειες του Owly, μέσα από ένα comic χωρίς λόγια, αλλά με πολύ συναίσθημα. Χρησιμοποιώντας τα βασικά σχήματα, τα παιδιά θα σχεδιάσουν ένα πορτρέτο του αγαπημένου τους Owly, αλλά και θα παίξουν μέσα από ασκήσεις ειδικά σχεδιασμένες για την ηλικία τους.
Στη συνέχεια, οι μικροί δημιουργοί θα πλάσουν τη δική τους περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον Owly, ενώ ταυτόχρονα θα μάθουν τις βασικές τεχνικές των comics, τις εκφράσεις, τα μπαλονάκια και τα καρέ.
Οι Τρελές Περιπέτειες Του Petit Poilu
Κάθε μέρα, ο Petit Poilu ξυπνάει, ντύνεται, παίρνει την τσάντα του, φιλάει τη μαμά του και βγαίνει από το σπίτι. Και τότε ξεκινούν όλα! Κάθε μέρα και ένα διαφορετικό ταξίδι, από τα βάθη της θάλασσας μέχρι τους πιο μακρινούς κόσμους, γνωρίζοντας τους πιο απίθανους φίλους και ζώντας τις πιο τρελές περιπέτειες, μέχρι να επιστρέψει και πάλι στο κρεβάτι του. Μια από αυτές τις περιπέτειες θα διαβάσουμε με τα παιδιά και θα ταξιδέψουμε με τον ατρόμητο ήρωα.
Στη συνέχεια, τα παιδιά θα παίξουν με το εύκολο σχήμα του ήρωα, αυτοσχεδιάζοντας και δημιουργώντας τις δικές τους περιπέτειες, πλάθοντας καινούργιους φίλους και χαρίζοντάς του νέες εμπειρίες.
Kamishibai: Θέατρο Από Χαρτί
Η τέχνη του Kamishibai έρχεται από τη μακρινή Ιαπωνία και σημαίνει “Θέατρο από Χαρτί” (kami: χαρτί, shibai: θέατρο). Γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αποτελεί τον πρόδρομο των αγαπημένων γιαπωνέζικων comics, manga. Με το πέρασμα του χρόνου, η τέχνη αυτή εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα της Ιαπωνίας και χρησιμοποιείται για παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει αναγνωριστεί η μεγάλη του καλλιτεχνική αλλά και εκπαιδευτική αξία.
Στη μικρή ξύλινη σκηνή του “Θεάτρου από Χαρτί”, ξεδιπλώνονται παραμύθια και ιστορίες από όλο τον κόσμο, καθώς οι εικόνες – όλες ζωγραφισμένες στο χέρι – διαδέχονται η μία την άλλη, σε μια παράσταση γεμάτη λόγο, εικόνες, χρώματα και ρυθμό.
Η παράσταση αυτή μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες κάθε ηλικίας, αλλά και στους εκπαιδευτικούς σκοπούς κάθε τάξης.
Το Δικό Μου Kamishibai
Στο εργαστήρι αυτό συστήνουμε τα παιδιά με τις βασικές αρχές της τέχνης και στη συνέχεια τα παροτρύνουμε να φτιάξουν σε ομάδες τη δική τους παράσταση, παίρνοντας έμπνευση από ιστορίες της λαϊκής προφορικής παράδοσης.
Τα παιδιά θα σχεδιάσουν και θα χρωματίσουν μόνα τους τις εικόνες της ιστορίας τους, ενώ παράλληλα, θα φτιάξουν τη δική τους σκηνή από ανακυκλώσιμα υλικά. Το εργαστήρι κλείνει με την παρουσίαση των ιστοριών μπροστά σε όλη την τάξη.
 
—Δημοτικό (ΣΧΟΛΕΙΑ)
Μυθολογία Και Comics: Οδύσσεια
Από τα πρώτα και σπουδαιότερα μνημεία του ανθρώπινου πνεύματος, η Οδύσσεια έχει εμπνεύσει αμέτρητους καλλιτέχνες ανά τους αιώνες. Οι περιπέτειες του Οδυσσέα γίνονται αφορμή για ένα ταξίδι στη μυθολογία, το θρύλο και τα ομηρικά έπη.
Τα παιδιά θα ακούσουν την ιστορία του Οδυσσέα και της Κίρκης και θα τη δουν να μετατρέπεται σε comic μπροστά στα μάτια τους. Θα μάθουν τις βασικές αρχές της τέχνης, τη “γραμματική και συντακτικό” των comics και τα μυστικά τους. Και στη συνέχεια, με αφορμή τις στάσεις του Οδυσσέα και των συντρόφων του, θα φτιάξουν τη δική τους μικρή περιπέτεια.
Παραμύθια Και Comics
Η λαϊκή προφορική παράδοση συναντά την τέχνη των comics. Μπροστά στα μάτια των παιδιών, ένα παραμύθι της λαϊκής προφορικής παράδοσης μεταφέρεται σε comics, από έναν γνωστό καλλιτέχνη, σε μια παράσταση που συνδυάζει την εικόνα με τον ζωντανό προφορικό λόγο. Στη συνέχεια, τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από παιχνίδι τις βασικές αρχές της τέχνης και δημιουργούν σε ομάδες τις δικές τους ιστορίες, μέσα από ένα παιχνίδι αυτοσχεδιασμού και φαντασίας.
Η παράσταση αυτή μπορεί να προσαρμοστεί σε όποιο θέμα ταιριάζει με τις ανάγκες του εκπαιδευτικού και της κάθε τάξης.
 
—Γυμνάσιο-Λύκειο (ΣΧΟΛΕΙΑ)
Εργαστήρι Comics Για Τον Ρατσισμό
Αποτελώντας μία από τις καλές τέχνες αλλά και ένα αφηγηματικό μέσο, τα comics έχουν καταπιαστεί με όλα τα θέματα που απασχολούν την ανθρώπινη κατάσταση. Σε ένα εργαστήριο στον κόσμο των υπερηρωικών comics, θα εξετάσουμε το θέμα του ρατσισμού, του μίσους, του φανατισμού και της βίας, μέσα από μια διαφορετική ματιά.
Με αφορμή την ομάδα των X-Men, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν πάνω σε ένα ζήτημα που είναι επίκαιρο όσο ποτέ, να συζητήσουν και να τοποθετηθούν πάνω σε πολύπλοκα ζητήματα ηθικής.
Στη συνέχεια, θα μυηθούν στα μυστικά μιας τέχνης που είναι κοντά στον τρόπο που επιδιώκουν να εκφράζονται και θα πλάσουν τις δικές τους δημιουργίες.
Πίσω Από Τη Μάσκα
Πίσω από τη μάσκα ακόμη και των πιο δυνατών υπερηρώων κάποτε κρυβόταν ένα αδύναμο παιδί που είχε πέσει θύμα εκφοβισμού. Από τον Spider-Man μέχρι τον Hulk και από τον Captain America μέχρι τον Star-Lord, όλοι έχουν ζήσει έντονα τι σημαίνει να είσαι λίγο διαφορετικός στα μάτια των άλλων, πώς είναι να νιώθεις στο περιθώριο και να ζεις με το φόβο. Και όμως, κατάφεραν να ξεπεράσουν το φόβο τους και να ανακαλύψουν τον ήρωα που κρύβουν μέσα τους. Αυτή την πορεία θα κάνουμε μαζί με τα παιδιά, μιλώντας για ένα ζήτημα που τα απασχολεί έντονα.
Στη συνέχεια, θα πάρουν το ρόλο του δημιουργού, φτιάχνοντας το δικό τους μοναδικό ήρωα και την ιστορία του, αφού μυηθούν στην τέχνη των comics.
— ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΕΣ
Η Τρελή Οικογένεια Ντακ
Ημερομηνίες: 2/10, 16/10, 23/10. 30/10
Ώρα: 11:00-13:00
Κόστος: 10 ευρώ
Για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας (4-12 ετών)
Εμψυχώνει η αφηγήτρια, Βασιλεία Βαξεβάνη
Οι αγαπημένες πάπιες μικρών και μεγάλων, έρχονται στην Athens Comics Library τις Κυριακές του Οκτώβρη!
Τον Οκτώβριο, ελάτε στην Athens Comics Library για να γνωρίσετε την πιο τρελή οικογένεια των comics, τους Ντακ! Πάνε 85 χρόνια από τότε που ο Donald Duck έκανε την πρώτη φωνακλάδικη εμφάνισή του στα comics και από τότε παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους και αναγνωρίσιμους χαρακτήρες στον κόσμο.
Ελάτε, λοιπόν, να γνωρίσετε τον Donald και την οικογένεια του, τα ανίψια, τον θείο Scrooge, αλλά και πολλούς ακόμα. Και αρπάξτε την ευκαιρία να φτιάξετε τη δική σας παπιο-περιπετεια!
 
Εργαστήρια Origami
Ημέρες και Ώρες: Έναρξη Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα, 18:00-19:00.
Κόστος: 7 ευρώ το άτομο (συμπεριλαμβάνονται τα υλικά)
Αν η μαγεία είναι να παίρνεις κάτι απλό και να δημιουργείς κάτι όμορφο, τότε σίγουρα η τέχνη του origami είναι μαγική. Με το πιο απλό υλικό – ένα κομμάτι χαρτί – μπορεί κάποιος να πλάσει τις πιο απίθανες μορφές, να διασκεδάσει, να νιώσει τη χαρά της δημιουργίας και να έρθει σε επαφή με την ιαπωνική κουλτούρα.
Η τέχνη του origami είναι απλή και χαλαρωτική, ενώ έρευνες δείχνουν ότι βοηθά στην ηρεμία, στη συγκέντρωση και στο συντονισμό των ματιών με τα χέρια. Παράλληλα, βοηθά μικρούς και μεγάλους να μάθουν λεπτό χειρισμό και συνεισφέρει την ενίσχυση της μνήμης.
Σας περιμένουμε, λοιπόν, στην Athens Comics Library (Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, στο Impact Hub Athens), για να εξοικειωθούμε με την τέχνη, να μάθουμε νέα σχέδια, να φτιάξουμε υπέροχες δημιουργίες για εσάς, το σπίτι σας αλλά και για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις,
επικοινωνήστε με την Athens Comics Library στο 210-3210146,
ή στείλτε e-mail στο [email protected].

x-men

petit-poilu

owly

kamishibai

fairytales

disney_ducks_acl

 
 
 
 
 

Αναζήτηση στα Νέα
Κάντε like στο Facebook!
Δημοφιλή Άρθρα
keyboard_arrow_up