Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός», αφιερωμένη κατά τη διετία 2017-2018 στις «Πνοές Ανέμων», στόχος της οποίας είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις για μαθητές και ενήλικες:
Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017
«Ο Πύργος των Ανέμων»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να γνωρίσει το εκπαιδευτικό κοινό αφενός την αντίληψη των αρχαίων για τους ανέμους, την καθοριστική επίδρασή τους στην καθημερινή ζωή και αφετέρου τη σημασία ενός μοναδικού μνημείου της αρχαιότητας, έργο ενός Μακεδόνα δημιουργού, που θεωρείται ο αρχαιότερος γνωστός μετεωρολογικός σταθμός. Το πρόγραμμα θα υλοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
Διάρκεια προγράμματος: 60-90΄.
Υπεύθυνος προγράμματος: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς (Αρχαιολόγος), με τη συμβολή της Δέσποινας Ζηλίδου (Σχεδιάστριας) και της Ιωάννας Κεχαγιά (Συντηρήτριας).
Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ώρα 18.30
«Από την Κύρρο της Μακεδονίας στην Αθήνα. Ο Ανδρόνικος και οι Αέρηδες»: Διάλεξη του Δρ. Νικολάου Β. Παππά για ενήλικες, που αποσκοπεί στην παρουσίαση μιας μοναδικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας, χωρίς άλλη αντίστοιχη στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, που θεωρείται και η καλύτερα σωζόμενη της αρχαιότητας. Σχεδιασμένο από τον αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο της Μακεδονίας, πιθανότατα στο τέλος του 2ου αι. π.Χ., σύμφωνα με τα νέα τότε επιστημονικά επιτεύγματα, το Ωρολόγιο του Ανδρονίκου ή απλά «Αέρηδες», όπως είναι ευρέως γνωστό, αποτέλεσε τον πρώτο γνωστό μετεωρολογικό σταθμό και ένα είδος επίσημου ωρολογίου της πόλης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις του θεατή και πληρώνοντας με υπερηφάνεια τους πολίτες των Αθηνών και τους Μακεδόνες.
«Μας εχτύπησαν κάθε λογής ανέμοι»: Θεατρικό Αναλόγιο, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται οι πνοές των Ανέμων, που άλλοτε είναι ευεργετικές και άλλοτε καταστρεπτικές, διασφαλίζοντας έτσι αδιατάρακτο τον κύκλο της ζωής και την ισορροπία της φύσης.
Κείμενο-Μουσική Επιμέλεια: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς.
Αφήγηση: Βικτωρία Ιωσηφίδου, Νικόλαος Παππάς, Δέσποινα Σφάντζικα.
Σχεδιασμός Αφίσας και Πρόσκλησης: Χρήστος Τζώτζης.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ
580 05, Πέλλα, Τηλ. 23820 31160
Πληροφορίες: Ν.Παππάς – Δ.Ζηλίδου – Ι.Κεχαγιά
Αριθμ. Τηλ/τυπίας: 23820 33092
Ηλ. Δ/νση: [email protected] – [email protected]
Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις της Εφορείας
δημοσιεύονται στους παρακάτω κόμβους: http://www.pella-museum.gr και
https://www.facebook.com/pages/-Archaeological-Museum-of-Pella/
Συγχαρητήρια!