Σε γόνιμο διάλογο για το Brexit και τις επιπτώσεις του στον κλάδο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο υποδέχτηκε σε επίσημη επίσκεψή τους στις κεντρικές εγκαταστάσεις του στο Μαρούσι τους Sir Simon McDonald, μόνιμο Γενικό Γραμματέα και προϊσταμένο της Διπλωματικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας και την κα Kate Smith, Πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα.
Η επίσημη αυτή επίσκεψη έγινε με πρωτοβουλία της Βρετανικής πρεσβείας στην Ελλάδα και είχε ως θέμα την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων με την ηγεσία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της Εκπαίδευσης. Η επιλογή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, του μοναδικού ιδιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος το οποίο επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία, δεν έγινε τυχαία, αφού είναι γνωστό ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο Βρετανικής εκπαίδευσης (Trans National Education) στην Ελλάδα και έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, με πολύχρονη και σημαντική εμπειρία, ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στη συζήτηση που είχε η Βρετανική αντιπροσωπεία με τον Πρόεδρο του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, κο Κωνσταντίνο Ροδόπουλο, αλλά και με τους κ.κ. Ντίνο Αρκουμάνη, Πρόεδρο του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου και Δημήτρη Διαμαντή, Γενικό Διευθυντή του Κολλεγίου, τονίσθηκε το ενδιαφέρον της Βρετανικής κυβέρνησης για τον κλάδο της Εκπαίδευσης και για τον τρόπο που το επικείμενο Brexit θα μπορούσε να επηρεάσει τις συνεργασίες των Βρετανικών Πανεπιστημίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους χιλιάδες Έλληνες και διεθνείς φοιτητές που φοιτούν σε προγράμματα Βρετανικών Πανεπιστημίων.
Οι εκπρόσωποι του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την πραγματοποίηση μιας τόσο σημαντικής συζήτησης και ευχήθηκαν οι απόψεις που εκφράστηκαν να βοηθήσουν στην καλύτερη εκτίμηση των όρων του Brexitαπό τους συμμετέχοντες Ευρωπαίους διαπραγματευτές και τη Βρετανική κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, οι Βρετανοί αξιωματούχοι ευχαρίστησαν το Μητροπολιτικό Κολλέγιο για τη φιλοξενία και τη γόνιμη συζήτηση, υπογραμμίζοντας ότι η φωνή όλων των εμπλεκομένων φορέων και Οργανισμών λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν και ότι τα μηνύματα που δέχθηκαν θα μεταφερθούν στους αρμόδιους αξιωματούχους και θα αξιοποιηθούν κατάλληλα.
Οι απόψεις των εκπροσώπων του Μητροπολιτικού Κολλεγίου αναμένεται να προστεθούν στις απόψεις όλων των σχετικών με την Εκπαίδευση αντίστοιχων φορέων άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και των ιδίων των Βρετανικών Πανεπιστημίων, τροφοδοτώντας τη μεγάλη συζήτηση και διαπραγμάτευση των όρων του επικείμενου Brexit, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο σύνολό της η ακαδημαϊκή κοινότητα της Βρετανίας έχει εκφράσει σε όλους τους τόνους προς τη Βρετανική Κυβέρνηση τον προβληματισμό και τις προειδοποιήσεις της σχετικά με τις επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.
Το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Βρετανία, όπου ο τομέας της εκπαίδευσης αποτελεί σημαντικό πυλώνα της Βρετανικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η κινητικότητα φοιτητών και ακαδημαϊκών μέσα στην Ε.Ε αποτελούν προϋποθέσεις για τη συνέχιση πολλών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δεκάδων διεθνών συνεργασιών αλλά και για την εξέλιξη και πρόοδο της επιστήμης.
Περισσότερα στο www.mitropolitiko.edu.gr
Συγχαρητήρια!