Καλώς ήρθατε στο Schools.gr - Τηλ.: 211 413 2500

Δ. Ξυνομηλάκης: Η κατοικία που θα καλύπτει απαιτήσεις άνεσης, εργασίας από απόσταση θα έλξει το ενδιαφέρον των επενδυτών

Δ. Ξυνομηλάκης: Η κατοικία που θα καλύπτει απαιτήσεις άνεσης, εργασίας από απόσταση θα έλξει το ενδιαφέρον των επενδυτών
Δ. Ξυνομηλάκης: Η κατοικία που θα καλύπτει απαιτήσεις άνεσης, εργασίας από απόσταση θα έλξει το ενδιαφέρον των επενδυτών

«Αρχιτεκτονική και φωτισμός είναι δύο έννοιες που πάνε μαζί. Τα αρχιτεκτονικά έργα δεν είναι μόνο για την ημέρα…»

Τα νέα δεδομένα και απαιτήσεις που έφερε  η COVID19, η διαμόρφωση του νέου κτιριολογικού προγράμματος κατασκευών, πού στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι επενδυτές ακινήτων, η σημασία της μελέτης φωτισμού. Για όλα τα παραπάνω μας μίλησε ο Δημήτρης Ξυνομηλάκης, Αρχιτέκτων και Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, με αφορμή τα πρώτα ελληνικά βραβεία φωτισμού, τα Lighting Awards 2020, που διοργανώνει το Build. 

 

  1. Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει την αρχιτεκτονική – είτε στις νέες κατασκευές, είτε στις ανακαινίσεις- η COVID19; Τι θα ζητούν τόσο οι πελάτες όσο και οι τελικοί καταναλωτές;

Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση ακόμα κι αν δεν έχει περάσει αυτή η δύσκολη κατάσταση που ζούμε όλοι μας. Λίγο πολύ σκεφτόμαστε και προβληματιζόμαστε για την επόμενη μέρα, με σχεδόν βέβαιο ότι οι εμπειρίες που ζήσαμε όλοι μας στο διάστημα αυτό μας ακολουθούν. 

Πολλά πράγματα πολλές συνήθειες θα αποτελέσουν στοιχεία του νέου κτιριολογικού προγράμματος των κατασκευών, όπως π.χ. οι ανοιχτοί ελεύθεροι χώροι σε διάφορα επίπεδα και οι χώροι εκτόνωσης. Ο κόσμος που έζησε πίσω από ένα παράθυρο, σε ένα μικρό μπαλκόνι, σε μία ταράτσα αφιλόξενη, έχει νιώσει την ανάγκη να προστατευθεί από κάτι που δεν το βλέπει πια μακρινό και ξένο.

Ο ιδιωτικός χώρος θα είναι αναβαθμισμένος, θα είναι ένας χώρος στον οποίο κατά κάποιο τρόπο θα θέλουμε να περνάμε περισσότερες ώρες.

 

  1. Ποιες είναι οι πιο ισχυρές αρχιτεκτονικές τάσεις αυτή τη στιγμή;

Η μεταφορά του εργασιακού χώρου στο σπίτι, σε ένα χώρο που μέχρι σήμερα κατά κύριο λόγο ήταν ένας τόπος ξεκούρασης, ένας χώρος που απολαμβάναμε τις ιδιωτικές μας στιγμές, μας επιβάλλεται πλέον να τον ξανασχεδιάσουμε με νέα κριτήρια, για να εξυπηρετήσουμε και να φιλοξενήσουμε στο μέχρι πρότινος ‘’καταφύγιό’’ μας και ένα κομμάτι του εργασιακού μας χώρου.

Οι απαιτήσεις υγιεινής είναι προφανές πώς θα καθορίζουν υλικά, υφές επιφανειών, μεγέθη χώρων και κατά την εκτίμησή μου η τάση φυγής από τα πυκνοδομημένα αστικά κέντρα ή συγκροτήματα θα παρουσιάσει αύξηση. Η προστασία και η ασφάλεια επίσης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Όλα αυτά μέσα από ένα νέο σχεδιασμό και μία απίστευτη τεχνολογική επιτάχυνση, δημιουργούν ένα νέο μελετητικό περιβάλλον. Η κατοικία, το δημόσιο κτίριο, η ιδιωτική επιχείρηση, το πάρκο ή ο ευρύτερα δημόσιος χώρος ξανασχεδιάζονται, γιατί πρέπει να βρούμε τον τρόπο να ξαναζήσουμε στις πόλεις μας.

 

  1. Πιστεύετε ότι η ανακαίνιση θα συνεχίσει να «τραβά το άρμα» για τον κλάδο; Σε ποιες εργασίες και σε ποια ακίνητα (κατοικίες; ξενοδοχεία; κ.ό.κ.) στρέφονται οι επενδυτές;

Βεβαιότατα η ανακαίνιση θα έχει μία σημαντική μερίδα στον κλάδο της κατασκευής. Μέχρι τώρα είχαμε μια απλή συντήρηση ή επισκευή, τώρα όμως με τα νέα δεδομένα που αποκτούν μια μονιμότητα, ο χρήστης του χώρου ζήτα κάτι παραπάνω, γιατί όπως προανέφερα, πλέον οι λειτουργίες που είχαμε προβλέψει θα πρέπει να καλύψουν κι άλλες νέες απαιτήσεις.

Είναι βέβαιο ότι και οι ξενοδοχειακές μονάδες θα πρέπει να αναθεωρήσουν πολλά στοιχεία του σχεδιασμού τους, έτσι ώστε οι προσφερόμενες εξυπηρετήσεις, άνεση και ιδιωτικότητα, ασφάλεια και προστασία, να είναι ακόμα πιο εξασφαλισμένες και να μην μπορεί εύκολα να διαταραχθούν από γεγονότα υγειονομικά και άλλα.

Κατά την άποψή μου η κατοικία που θα καλύπτει απαιτήσεις άνεσης, εργασίας από απόσταση και θα βρίσκεται σε ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον, θα παρουσιάσει και θα έλξει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

 

  1. Πόση σημασία έχει η επιλογή των υλικών (π.χ. χρώματα, ξύλο, αλουμίνια κ.ό.κ.) σε ένα έργο; Με ποια κριτήρια επιλέγεται από τους αρχιτέκτονες ένα υλικό;

Το υλικό πάντα είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είτε λέγεται μέταλλο, είτε ξύλο, είτε κάποιο άλλο υλικό επένδυσης δαπέδου ή τοίχου. Πέραν της αισθητικής παραμέτρου που έχουνε όλα αυτά τα υλικά, από τη στιγμή που είναι ασφαλή και κατάλληλα για τη συγκεκριμένη χρήση, βασικά στοιχεία που τα κάνουν επιλέξιμα είναι η διάρκειά τους στον χρόνο, στις καιρικές συνθήκες, η σταθερότητα και η συμπεριφορά τους σε συνθήκες καθημερινής χρήσης, οι απαιτήσεις συντήρησης, καθώς και η κάλυψη και η εξυπηρέτηση που παρέχεται από την κατασκευάστρια εταιρεία.

 

  1. Στα συστήματα – π.χ. αλουμινίου- πόση σημασία έχει η δυνατότητα μιας εταιρείας να προσφέρει custom – made προϊόντα και λύσεις και ποια χαρακτηριστικά είναι εκείνα που επιλέγουν οι αρχιτέκτονες;

Η δυνατότητα προσφοράς custom-made παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί δίνει άλλες δυνατότητες στον αρχιτέκτονα, στον σχεδιασμό και κατ’ επέκταση στην ικανοποίηση των αναγκών και των επιθυμιών του πελάτη.

Είναι προφανές ότι τα κουφώματα αλουμινίου με τις δυνατότητες που προσφέρουν, είναι ένα ιδιαίτερο και πολύ βασικό στοιχείο της κατασκευής του κτιρίου. 

Είναι πολύ σημαντικό η επιλογή τους να γίνεται σχολαστικά, να εξασφαλίζουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και να έχουν αξιόπιστες πιστοποιήσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του έργου. 

Το χρώμα τους, η λειτουργία και ο σχεδιασμός τους, η συνολική εικόνα του συστήματος και πώς αυτό έρχεται και συμμετέχει στον συνολικό σχεδιασμό, συνδυαζόμενο με τα υπόλοιπα στοιχεία ενός κτιρίου, είναι προφανώς θέματα που απασχολούν τον αρχιτέκτονα και μελετητή του έργου, ο οποίος προσπαθεί να πετύχει το τελικά επιδιωκόμενο άριστο κατά το δυνατό αποτέλεσμα.

 

  1. Βλέπετε τον αρχιτεκτονικό φωτισμό ως μια ανερχόμενη τάση στην Ελλάδα; Τι θεωρείτε ότι μπορεί να προσφέρει στην αρχιτεκτονική – κι όχι μόνον- αναβάθμιση των κτιρίων;

Σαφέστατα ο φωτισμός είναι αυτός που έρχεται να φωτίσει τη σκοτεινή πλευρά ενός αρχιτεκτονικού έργου, αλλά ακόμα και μιας απλής κατασκευής ή ενός χώρου, ενός δημόσιου χώρου, ενός κτιρίου, ενός δέντρο, ενός χώρου αναψυχής. 

Ένα έργο πρέπει να συνεχίσει να ζει και να αναπνέει όπως ο άνθρωπος και αυτό πρέπει να γίνεται με τον καλύτερο τρόπο.

Ο φωτισμός πέραν του αισθητικού αποτελέσματος που θα δώσει στην κατασκευή μας ή στο όποιο αντικείμενο ή χώρο έχει εγκατασταθεί, θα καλύψει και τις όποιες λειτουργικές καθαρά απαιτήσεις του έργου,

Ένας σοβαρός παράγοντας που πρέπει να μελετάμε επίσης λέγεται κατανάλωση, λέγεται ενεργειακό αποτύπωμα, λέγεται αντοχή και διάρκεια ζωής, ιδίως όταν μιλάμε για φωτισμό και φωτιστικά εξωτερικού χώρου.

Σίγουρα αρχιτεκτονική και φωτισμός είναι δύο έννοιες που πάνε μαζί. Τα αρχιτεκτονικά έργα δεν είναι μόνο για την ημέρα, είναι και για τις σκοτεινές ώρες και δεν θα είναι σωστό να απαξιώνονται από κακές ή ανύπαρκτες μελέτες φωτισμού.

 

Τα Lighting Awards 2020 (www.lightingawards.gr) τελούν υπό την αιγίδα του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

 

* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό newsletter Build της Boussias Communications

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΥΝΟΜΗΛΑΚΗΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΥΝΟΜΗΛΑΚΗΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

 

 

Δ. Ξυνομηλάκης: Η κατοικία που θα καλύπτει απαιτήσεις άνεσης, εργασίας από απόσταση θα έλξει το ενδιαφέρον των επενδυτών
Δ. Ξυνομηλάκης: Η κατοικία που θα καλύπτει απαιτήσεις άνεσης, εργασίας από απόσταση θα έλξει το ενδιαφέρον των επενδυτών

 

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Schools.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και για προσφορές και λοιπές πληροφορίες.

Copied!