Πολύ συχνά οι καθηγητές ξένων γλωσσών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα έχουν να αντιμετωπίσουν το θέμα της ένταξης των μαθητών με δυσλεξία στις τάξεις τους χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις αλλά και υποστήριξη. Η άγνοια των χαρακτηριστικών της δυσλεξίας οδηγεί τους καθηγητές στο χαρακτηρισμό των μαθητών ως «τεμπέληδες», «αδιάφορους» ή ακόμα και «χαμηλού νοητικού επιπέδου». Οι μαθητές αυτοί χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη συχνά εγκαταλείπουν την εκμάθηση της ξένης γλώσσας όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών.
Το Πρόγραμμα «Η Εκμάθηση Ξένων Γλωσσών από Μαθητές με Δυσλεξία» που διατίθεται από το E–Learning του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στοχεύει στο να ενημερώσει τους καθηγητές ξένων γλωσσών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με δυσλεξία στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και να τους διδάξει τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να διαφοροποιήσουν τη διδασκαλία τους ώστε να εντάξουν τους μαθητές με δυσλεξία στην τάξη τους.
Πρόκειται για ένα καινούριο πρόγραμμα που απευθύνεται σε καθηγητές ξένων γλωσσών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που διδάσκουν μαθητές δημοτικού, γυμνασίου αλλά και τμήματα ενηλίκων καθώς και δασκάλους και καθηγητές ειδικής αγωγής και ψυχολόγους που υποστηρίζουν μαθητές με δυσλεξία.
Το περιεχόμενο του προγράμματος περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά των μαθητών με δυσλεξία, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας καθώς και τις ανάγκες τους και την υποστήριξη που χρειάζονται. Ασχολείται με τις μεθόδους διδασκαλίας που είναι κατάλληλες για τους μαθητές με δυσλεξία όπως η πολυαισθητηριακή διδασκαλία και η διαφοροποιημένη διδασκαλία καθώς και με τρόπους διαφοροποίησης του διδακτικού υλικού και τη χρήση της τεχνολογίας στη διδασκαλία. Αναφέρεται στη διαφοροποίηση που χρειάζονται οι μαθητές αυτοί στις ασκήσεις για το σπίτι, στις εξετάσεις και τις γραπτές δοκιμασίες και τη διόρθωση των γραπτών τους. Θα δοθούν παραδείγματα γραπτού λόγου και αποσπάσματα προφορικού λόγου των μαθητών αυτών μέσα σε τάξη από μελέτες περιπτώσεων σε διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης καθώς και παραδείγματα ασκήσεων και υλικού κατάλληλων για τους μαθητές αυτούς. Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει τα θέματα της συνεργασίας με τους γονείς και συναδέλφους στο ίδιο σχολείο αλλά και με εξωτερικούς φορείς.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης.
Για εγγραφές μέχρι 8/9/2014 ισχύει έγκαιρη προκράτηση θέσης με 100 ευρώ και έκπτωση 5% στο σύνολο των διδάκτρων.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα
http://elearn.elke.uoa.gr/show_programs.php?catID=all&prID=416
Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία στα τηλέφωνα 210.36.89.354 και 210.36.89.381, ή να στείλετε e-mail στη διεύθυνση : [email protected].
Για το δελτίο τύπου κάντε κλικε εδώ.
Συγχαρητήρια!