Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 24ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών με τίτλο “H κρίση γίνεται όλο και βαθύτερη. Είναι η κοινωνία υπό απειλή;”, στη Λευκωσία μεταξύ 17 και 21 Οκτωβρίου 2012.
Λίγα λόγια για την Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών (European Students’ Union – ESU), αποτελείται από 47 εθνικές ενώσεις φοιτητών από 38 χώρες και αντιπροσωπεύει περισσότερους από 11 εκατομμύρια φοιτητές σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η αποστολή της ESU είναι να αντιπροσωπεύει, να υποστηρίζει και να ενισχύει τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των σπουδαστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε οργανισμούς και φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η UNESCO και η Ομάδα Παρακολούθησης της Μπολόνια.
Το όραμα της Ένωσης είναι η δημιουργία ίσων εκπαιδευτικών και κοινωνικών ευκαιριών μέσα σε μία ανοιχτή και δυνατή Ευρώπη, όπου οι φοιτητές θα διαμορφώνουν ένα βιώσιμο μέλλον.
Οι στόχοι της Ένωσης είναι να φέρει σε επαφή, να εκπαιδεύσει και να βρει πόρους για τους αντιπροσώπους των μελών της. Ακόμα, να τους ενημερώσει για τις πολιτικές εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη.
Έχουν δημιουργηθεί ειδικά κέντρα εργασίας, με στόχο την υποστήριξη των μελών της, διοργανώνοντας σεμινάρια, προγράμματα κατάρτισης, καμπάνιες και συνέδρια σχετικά με φοιτητές. Οργανώνονται ερευνητικά προγράμματα, δημιουργούνται συνεργασίες και άλλα, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο πληροφόρηση, πληθώρα εκδόσεις και πόρους προς την Ένωση.
Σχετικά με το Συνέδριο
Το φετινό Συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών, ESC24, συνέπεσε με τη 30η επέτειο ίδρυσης της Ένωσης. Πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 και 21 Οκτωβρίου 2012 στη Λεμεσό της Κύπρου και είχε σαν θέμα τα αποτελέσματα της Οικονομικής Κρίσης στην Ευρωπαϊκή Κοινωνία, με κύριο άξονα την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τους φοιτητές και την απσχολησιμότητά τους. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από κυβερνητικούς, μη κυβερνητικούς, ακαδημαϊκούς, φοιτητικούς και άλλους φορείς, παρέχοντας ο καθένας πληροφορίες και προτάσεις από τον κλάδο τους.
Ο κεντρικός του σκοπός ήταν να εξετάσει τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας πάνω στην κοινωνία και να παρέχει μία σφαιρική εικόνα του κεντρικού θέματος που είναι οι φοιτητές και η ανεργία. Επίσης, σκοπός του ήταν να τονίσει τον σημαντικό ρόλο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στον σχηματισμό πολιτικών κατά την οικονομική κρίση, καθώς και στα κοινωνικοοικονομικά δρώμενα της εποχής μας.
Ακαδημαϊκοί, φοιτητές, κυβερνητικοί εκπρόσωποι και άλλοι φορείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης, συζήτησαν τα βασικά προβλήματα που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας και πρότεινοντας λύσεις για βελτίωση της κατάστασης της απασχολησιμότητας των νέων.
Κάποια επιπλέον κεντρικά θέματα του Συνεδρίου, αφορούσαν την χαρτογράφηση της στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (EHEA member states) και τους τρόπους που τους έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση. Τη διερεύνηση των πρόσφατων συζητήσεων σχετικά με την απασχολησιμότητα στην Ευρώπη και με ποιο τρόπο οι Ενώσεις Φοιτητών δουλεύουν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Τέλος, την έξυπνη απασχολησιμότητα και τον ρόλο της φοιτητοκεντρικής μάθησης στην ανάπτυξη μίας κοινωνίας γνώσης.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μία σφαιρική εικόνα και κριτική στάση απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις των μέτρων λιτότητας που υιοθετούν οι κυβερνήσεις και των επιπτώσεών τους στην κοινωνία. Να θέσουν προτάσεις σε αντιπροσώπους της Ανώτατης Εκπαίδευσης, να δουν τις εθνικές πολιτικές και στρατηγικές πάνω στην απασχολησιμότητα, να δουν πως συνδέονται οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι επιπτώσεις που έχουν στις πολιτικές που φτιάχνουν τα κράτη μέλη. Επίσης, να κατανοήσουν τις επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και στους νέους, να αποκτήσουν κριτική στάση απέναντι στις έξυπνες λύσεις απασχολησιμότητας και στην φοιτητοκεντρική μάθηση για περεταίρω ανάπτυξη της απασχολησιμότητας. Τέλος, να δοθούν ιδέες για την έρευνα που πρόκειται να οργανωθεί πάνω στην απασχολησιμότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών.
Ο Βαγγέλης Τσιλιγκίρης από το Κολλέγιο Κρήτης Κεντρικός Ομιλητής του Συνεδρίου
Ένας από τους Κεντρικούς Ομιλητές του Συνεδρίου φέτος ήταν ο Βαγγέλης Τσιλιγκίρης, College Principal του Κολλεγίου Κρήτης (MBS College). Η Κεντρική Παρουσίαση στην οποία συμμετείχε είχε σαν θέμα την Ανώτατη Εκπαίδευση στην εποχή της λιτότητας και της υψηλής ανεργίας.
Η παρουσίασή του και οι θέσεις του είχαν σαν στόχο να διερευνήσουν τις προκλήσεις που απορρέουν από τα παρατεταμένα μέτρα λιτότητας και την περιοριστική οικονομική πολιτική, να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ των αποτυχημένων οικονομικών πρακτικών της αγοράς, τη μείωση των δημόσιων δαπανών, την αύξηση των διδάκτρων και των ιδιωτικών δαπανών και την αργή αύξηση της απασχόλησης. Επίσης, η παρουσίαση εξέτασε των ρόλο των σύγχρονων χρηματοοικονομικών προϊόντων (π.χ παράγωγα) και των χρηματαγορών στη δημιουργία κρίσεων ανεργίας και χαμηλής ανάπτυξης, που επηρεάζουν στη συνέχεια, την ανώτατη εκπαίδευση.
Ο κος Τσιλιγκίρης είναι ερευνητής θεμάτων διασυνοριακής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με την ανώτατη εκπαίδευση και το στρατηγικό management. Συμμετέχει τακτικά στη δημόσια συζήτηση πάνω στο μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σχέση μεταξύ Μακροοικονομικής Πολιτικής και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα άρθρα και οι απόψεις του έχουν δημοσιευτεί και εμφανιστεί σε διεθνούς εμβέλειας μέσα όπως ο Guardian, το Times Higher Education, το University World News, το ScienceGuide και άλλα. Επιμελείται επίσης το blog “Διασυνοριακή Ανώτατη Εκπαίδευση”. Είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διδακτορικό στη Διεθνοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Έχει μακρά διδακτική εμπειρία σε ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Επιπλέον πηγές πληροφόρησης:
Την παρουσίαση του κου Τσιλιγκίρη μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ.
– Iστοσελίδα του Συνεδρίου
– Facebook
– Twitter
Συγχαρητήρια!