Καλώς ήρθατε στο Schools.gr - Τηλ.: 211 413 2500

«Αυτοδιοίκηση και Τοπική Ανάπτυξη: Ευκαιρίες ανάπτυξης των Καλλικρατικών Δήμων»

«Αυτοδιοίκηση και Τοπική Ανάπτυξη: Ευκαιρίες ανάπτυξης των Καλλικρατικών Δήμων»

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών, Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής Ημερίδα με τίτλο «Αυτοδιοίκηση και Τοπική Ανάπτυξη: Ευκαιρίες ανάπτυξης των Καλλικρατικών Δήμων» από το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών και Ποιότητας Ζωής του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού.
Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση καινοτόμων εφαρμογών και βέλτιστων πρακτικών στην  Αυτοδιοίκηση , η οποία ως ο θεσμός ο πλησιέστερος προς τον πολίτη θα πρέπει με την δομή και τις αρμοδιότητές της να υποστηρίζει αποτελεσματικά την αναπτυξιακή διεργασία του τόπου.
Η Ημερίδα δια των εισηγήσεων εστίασε στο να αναδείξει ότι , επειδή οι ανασταλτικοί παράγοντες για την αποτελεσματική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης είναι πολλοί και ισχυροί,, η καινοτομία, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη ικανοτήτων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων ενός τόπου,  θα αποτελεί πάντα το ζητούμενο στην πορεία προς τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Στα πλαίσια αυτής της συλλογιστικής επικεντρώθηκαν οι ομιλητές, οι οποίοι πέραν του επιστημονικού τους υπόβαθρου, σχεδόν στην πλειοψηφία τους διακρίνονταν για την μακροχρόνια εμπειρία τους σε θέσεις ευθύνης ως προς την λήψη αποφάσεων σχετικά με αυτοδιοικητικά, αναπτυξιακά και τεχνοκρατικά σχετικά με την διοίκηση θέματα.
Συγκεκριμένα:
Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας  κ. Αδαμαντία  Τζανετέα  παρουσίασε το αναπτυξιακό μοντέλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και πώς αυτό εξειδικεύεται στην ΠΕ Λακωνίας. Η κ. Τζανετέα έδειξε την φιλοσοφία που διακρίνει τις αποφάσεις για τα έργα και τα κίνητρα που εφαρμόζονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου γενικότερα και στην ΠΕ Λακωνίας ειδικότερα κάνοντας εκτενή αναφορά στις δημόσιες επενδύσεις που πραγματοποιούνται ή που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στην Λακωνία.
Ο πρώην Νομάρχης Λακωνίας κ. Κώστας Φούρκας επικέντρωσε την αναφορά του στην ευκαιρία που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες για την ανάδειξη του πολιτιστικού  πλούτου μίας περιοχής, προβάλλοντας τον σχεδιασμό  που ξεκίνησε επί Νομαρχίας του για την δημιουργία του Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας για την Αρχαία Σπάρτη.
Ο Δήμαρχος Δ. Ευρώτα κ. Γιάννης Γρυπιώτης  αναφερόμενος στην συμβολή του Καλλικρατικού Δήμου στην κοινωνική ανάπτυξη του τόπου, ανέδειξε πώς ο μεγάλος Καλλικρατικός Δήμος έχει πλέον σήμερα την δυνατότητα να ασκήσει κοινωνική αναπτυξιακή πολιτική με πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος συμβάλλει στην προώθηση των τοπικών προϊόντων μέσω της δικτύωσης.
Ο κ. Γιάννης Σπυριδάκος, στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρουσίασε   τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Αυτοδιοίκησης μέσω ΣΕΣ 2014-2020. Ο κ. Σπυριδάκος ως τεχνοκράτης βοήθησε να γίνει απολύτως κατανοητή η φιλοσοφία του νέου Περιφερειακού Προγράμματος, το οποίο σαφέστατα πλέον στρέφεται προς την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ είναι σαφής ο περιορισμός των δημοσίων επενδύσεων που κυριαρχούσαν σε προηγούμενα χρηματοδοτικά πλαίσια.
Ο πυρηνικός ιατρός κ Κώστας Στεφάνου , παρουσίασε το project : «ΣΠΑΡΤΑΠΟΛΙΣ»
στα πλαίσια της εισήγησής του για τον πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος σύμφωνα με την κυριαρχούσα άποψη , για περιοχές όπως είναι η ιστορικά φορτισμένη περιοχή της Σπάρτης , αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη της τοπικής ανάπτυξης.
Ο φυσικός και επιχειρηματίας οινοποιός κ Γιώργος Τσιμπίδης, μίλησε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στην πρωτογενή παραγωγή και στην τυποποίηση των ποιοτικών προϊόντων της περιοχής μας και χρησιμοποιώντας ως μελέτη περίπτωσης το κρασί ΜΑΛΒΑΖΙΑ, το οποίο ανακηρύχτηκε πρόσφατα σε προϊόν ΠΟΠ, έδειξε πώς το brand μιας περιοχής μπορεί να αποτελέσει μία από τις σοβαρότερες παραμέτρους ανάπτυξης.
Η κ. Αναστασία Κανελλοπούλου , ΜΡΑ, πρώην Νομάρχης και Περιφερειάρχης , εξήγησε την φιλοσοφία που διέπει την πολιτική που εδραίωσε τους Καλλικρατικούς δήμους και πώς αυτή η πολιτική επιτρέπει πλέον σήμερα στην Αυτοδιοίκηση να πραγματοποιήσει σχεδιασμό και να επιτύχει  στόχους που οι μικροί Δήμοι ήταν αδύνατον να επιτύχουν. Στα πλαίσια αυτών των δυνατοτήτων παρουσίασε τέσσερες καινοτόμες επενδυτικές προτάσεις που οι Αυτοδιοικήσεις στην Λακωνία θα μπορούσαν να υλοποιήσουν.
Η κ. Αναστασία Σιούτου , MPA, τεχνοκράτης, στέλεχος του Δήμου Σπάρτης,  με την εισήγησή της σχετικά με το πώς οι Διοικητικές Μεταρρυθμίσεις μπορούν να αποτελέσουν πλέον μέσω των νέων τεχνολογιών όχι τροχοπέδη, αλλά τροχό ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, παρουσίασε τις καινοτόμες εφαρμογές στην διοίκηση, οι οποίες επιτρέπουν πλέον της αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών και την διευκόλυνση των πολιτών και επιχειρηματιών στην προσπάθεια απεγκλωβισμού από την γραφειοκρατία.
Την Ημερίδα έκλεισε με εισήγηση του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου  κ Θάνος Κριεμάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην συμβολή του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη των Καλλικρατικών Δήμων. Ο κ. Κριεμάδης παρουσίασε την συμβολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, στην συνεχή επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού της περιφέρειας καθώς και στην διάχυση της επιστημονικής γνώσης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
 
 

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Schools.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και για προσφορές και λοιπές πληροφορίες.

Copied!