Καλώς ήρθατε στο Schools.gr - Τηλ.: 211 413 2500

Διαχείριση στρες των παιδιών

Διαχείριση στρες των παιδιών
Διαχείριση στρες των παιδιών

 

Η διαχείριση στρες των παιδιών είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία. Πολλές φορές μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά ακολουθώντας τα κατάλληλα βήματα μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 


 

Στην παιδική ηλικία το άγχος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Μπορεί να έχει προκληθεί από τους γονείς, τους δασκάλους, ακόμη και από τις παρέες του παιδιού. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να το εντοπίσουμε το παιδικό στρες και να το δουλέψουμε. Για παράδειγμα, το άγχος των παιδιών στο σχολείο παρουσιάζεται με διάφορους τρόπους, αρκεί να το παρατηρήσουμε.

 

Πώς τα παιδιά διαχειρίζονται το στρες;

 

Όλα τα παιδιά δεν είναι ίδια. Κάποια παιδιά είναι από τη φύση τους χαλαρά και άνετα με αποτέλεσμα την εύκολη προσαρμογή τους στις διάφορες συνθήκες. Άλλα παιδιά όμως δεν μπορούν να συνηθίσουν εύκολα στις όποιες αλλαγές με αποτέλεσμα να έχουν άγχος.

Φυσικά, βασικό ρόλο παίζει και η ηλικία του παιδιού. Γενικώς τα παιδιά είναι ευαίσθητα στις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω τους. Όμως, ανάλογα με την ηλικία τους μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα ή όχι.
Για παράδειγμα, ένα μικρότερο παιδί θα αγχωθεί λιγότερο στην αλλαγή του δασκάλου της τάξης του απ’ ότι ίσως ένα έφηβο παιδί.

 

Τι συμβαίνει σήμερα;

 

Τα παιδιά σήμερα, σε αντίθεση με παλαιότερα, καλούνται να αντιμετωπίσουν περισσότερες στρεσογόνες καταστάσεις. Αυτό συμβαίνει διότι η μορφή της οικογένειας έχει αλλάξει και πλέον συνήθως δεν μιλάμε για πολυμελείς οικογένειες, αλλά κατά κύριο λόγο για πυρηνικές.
Επίσης, λόγω της ανάγκης εργασίας και των δυο γονέων, τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωσχολικές δραστηριότητες ή μόνα τους στο σπίτι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το άγχος τους.

Τέλος, τα παιδιά σήμερα είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένα στη βία και την πίεση. Καθημερινά έρχονται σε επαφή με τέτοιες εικόνες στα κινητά, τις τηλεοράσεις, ακόμα και στο δρόμο. Αυτή λοιπόν η αίσθηση ότι ζουν σε έναν ανασφαλή κόσμο αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες άγχους για τα παιδιά.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για το παιδικό στρες;

 

Όσο κι αν φαντάζει δύσκολο να διαχειριστούμε το παιδικό άγχος, στην πραγματικότητα δεν είναι. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο κατάλληλος τρόπος.
Το βασικότερο όλων είναι να αφιερώνουμε στα παιδιά μας ποιοτικό χρόνο. Για παράδειγμα, μπορούμε να κανονίζουμε τα Σαββατοκύριακα μικρές εξορμήσεις, να παρακολουθήσουμε παιδικές παραστάσεις στο θέατρο ή ακόμα και να κάνουμε μια όμορφη πρωινή βόλτα.

Επιπλέον, είναι πάρα πολύ σημαντικό να συζητάμε με τα παιδιά μας τα διάφορα γεγονότα. Σκοπός είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να αισθανθούν ασφαλή μέσα στο περιβάλλον της οικογένειάς τους.

Τέλος, η επιλογή του κατάλληλου παιδικού σταθμού, όπως και των σχολείων μετέπειτα παίζουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στο κατά πόσο θα αναπτύξει το παιδί στρες. Πολύ περισσότερο, είναι σπουδαίο τα παιδιά να βρίσκονται πάντα ανάμεσα σε ανθρώπους που θα μπορέσουν να αντιληφθούν τέτοιου είδους προβλήματα και να τα βοηθήσουν, αλλά και να ενημερώσουν τους γονείς.

 

 

Φωτογραφία από Kelly Sikkema στο Unsplash

Βρείτε εδώ περισσότερα άρθρα σχετικά με την Εκπαίδευση, Σεμινάρια & Πολιτισμό. 

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Schools.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και για προσφορές και λοιπές πληροφορίες.

Copied!