Καλώς ήρθατε στο ανανεωμένο Schools.gr

Η « Έξοδος » στο θέατρο ΑΡΓΩ 24 έως 28 Οκτωβρίου 2015

afisa

Η  « Έξοδος » στο θέατρο ΑΡΓΩ 24 έως 28 Οκτωβρίου 2015

ο ρόλος των γυναικών στη διάρκεια της Νεοελληνικής Ιστορίας

Ένα θέατρο-ντοκουμέντο συμβολικά κοντά στην Εορτή της 28ης Οκτωβρίου

Μόσχω Τζαβέλα  |  Ηλέκτρα Αποστόλου  |  Μπουμπουλίνα  |  Μαντώ Μαυρογένους
Λέλα Καραγιάννη  |  Σουλιώτισσες  |  Μεσολογγίτισσες  |  Αγωνίστριες  |  Ζωή Πετροπούλου
Ομιλίες:  Λέανδρος Πολενάκης  |  Μενέλαος Χαραλαμπίδης  |  Κώστας Γεωργουσόπουλος
«Η Ιστορία στην Τέχνη» | «Οι γυναίκες στην Αντίσταση μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες» | «Ιστορία: ιστορία τίνος;»
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=kyqRJ3h8zMk
Έγινε SOLD OUT όπου παρουσιάστηκε, απέσπασε πολύ καλές κριτικές και εγκωμιαστικά σχόλια των ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων, είχε μεγάλη αποδοχή από το κοινό, φιλοξένησε συγκινητικές συναντήσεις και συζητήσεις.  Η «ΕΞΟΔΟΣ», που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, επιστρέφει για πέντε (5) παραστάσεις, στο Θέατρο Αργώ (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210-5201.684) από 24 έως 28 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 8:00μμ., σε ημερομηνίες που έχουν επιλεγεί συμβολικά κοντά στην εορτή της 28ης Οκτωβρίου.
Μετά από την παράσταση και με αφορμή την εθνική εορτή, οι κ.κ. Λέανδρος Πολενάκης, Μενέλαος Χαραλαμπίδης και Κώστας Γεωργουσόπουλος θα μιλήσουν για την Ιστορία, την Αντίσταση, την Τέχνη και θα συζητήσουν με τους συντελεστές και το κοινό.
Συγκεκριμένα: Το Σάββατο 24/10 ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου κ. Λέανδρος Πολενάκης θα ανοίξει συζήτηση με θέμα «Η Ιστορία στην Τέχνη», ενώ «Οι γυναίκες στην Αντίσταση μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες» είναι το θέμα που θα συζητήσει ο δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μενέλαος Χαραλαμπίδης τη Δευτέρα 26/10.  Τέλος, την Τετάρτη 28/10, ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος θα ‘προκαλέσει’ το κοινό με θέμα «Ιστορία: ιστορία τίνος;».
Οι ηρωίδες της παράστασης «ΕΞΟΔΟΣ», η Μόσχω Τζαβέλα, η Ηλέκτρα Αποστόλου, η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Λέλα Καραγιάννη, Σουλιώτισσες και Μεσολογγίτισσες, εργάτριες και ανώνυμες αγωνίστριες, ζωντανεύουν στη σκηνή από πέντε γυναίκες ηθοποιούς -Νικολίνα Καραθύμιου, Κατερίνα Μπιλάλη, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Γιώτα Τσιότσκα και Στέλλα Γρίβα- και συναντούν την 90χρονη αγωνίστρια Ζωή Πετροπούλου που αφηγείται ζωντανά στη Σκηνή τη δική της μάχη και ιστορία.
Μια παράσταση που έχει εξελιχθεί σε θέατρο-ντοκουμέντο, όπου πολλές παλιές και νέες αγωνίστριες συναντήθηκαν στο διάστημα που παίχτηκε ολόκληρο τον περασμένο χρόνο [Αθήνα : Studio Μαυρομιχάλη και Θέατρο ΘΗΣΕΙΟΝ, Θεσσαλονίκη: Θέατρο Φαργκάνη, Πάτρα: Θέατρο Λιθογραφείον].
Το έργο διαπραγματεύεται το ερώτημα: Εγώ θα έβαζα σε κίνδυνο την ζωή μου για κάτι μεγαλύτερο και ανώτερο από το ατομικό; Και τι είναι η πατρίδα σήμερα και τότε; Το θέμα της παράστασης στοχεύει να αναδείξει τις αντιφάσεις, τους δισταγμούς, τις αποφάσεις, εν τέλει τον ρόλο των γυναικών στη διάρκεια της Νεοελληνικής Ιστορίας, μέσα από τη διαφορετικότητα του γυναικείου ψυχισμού.
Η «ΕΞΟΔΟΣ» παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα Anima, που συνεχίζει την θεατρική της έρευνα πάνω στην ανάδειξη της γυναικείας οπτικής και στην άρθρωση ενός ισότιμου γυναικείου λόγου. Το κείμενο της παράστασης συντίθεται από αφηγηματικά κείμενα-μονολόγους, αλλά και αληθινές μαρτυρίες γυναικών που έδρασαν στην επανάσταση του 1821, στον πόλεμο του 1940, στον εμφύλιο και μέχρι σήμερα.
Η ιδέα της σκηνοθεσίας:
Με αφετηρία το περιβάλλον μιας πειραγμένης εθνικής εορτής -κάτι μεταξύ 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου- την οποία οι ηθοποιοί προετοιμάζουν χρησιμοποιώντας υλικά από εθνικούς εορτασμούς, όπως ποιήματα, εικόνες, τραγούδια, απαγγελίες, στεφάνια, παρελάσεις και άλλα, αποδομείται και επαναδομείται η ιδέα του εθνικού.  Στόχος της παράστασης είναι να ξαναδιαβάσουμε με καινούριο τρόπο το 1821 και το 1940, ώστε τα κείμενα αυτά να αποκτήσουν σάρκα και οστά και να φέρουν πραγματικά, σημερινά, επίκαιρα διλήμματα, γιατί ‘Ηρωας μπορεί να είναι κάποιος από εμάς, όταν βρεθεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
 
Ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Κείμενο: Θεατρική ομάδα ANIMA
Δραματουργική επεξεργασία: Κυριακή Σπανού
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Μάρθα Φωκά
Επιμέλεια Κίνησης – Χορογραφίες: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Πρωτότυπη Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Νικολίνα Καραθύμιου, Κατερίνα Μπιλάλη, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Γιώτα Τσιότσκα, Στέλλα Γρίβα.
Και η 90χρονη:  Ζωή Πετροπούλου
Παραγωγή: Θεατρική ομάδα ANIMA σε συνεργασία με την Καλλιτεχνική Εταιρεία Αργώ
 
INFO
Χώρος: Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 210-5201.684, Email:  [email protected]
Παραστάσεις:
Σάββατο 24 Οκτωβρίου, 8:00 μμ
Κυριακή 25 Οκτωβρίου, 8:00 μμ
Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, 8:00 μμ
Τρίτη 27 Οκτωβρίου, 8:00 μμ
Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, 8:00 μμ
Τιμές εισιτήριων:  Κανονικό: 12 €  |  Φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων: 8 €
Γκρούπ άνω των 20 ατόμων: 6 €  |  Ατέλεια: 5 €
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
 
Trailer Παράστασης:  https://www.youtube.com/watch?v=kyqRJ3h8zMk
Η oμάδα ΑΝΙΜΑ στο youtube :  http://www.youtube.com/user/ANIMATHEATRE
Ομάδα ΑΝΙΜΑFacebook Page:  https://www.facebook.com/anima.theatre

 Exodos2

 
 

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Schools.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και για προσφορές και λοιπές πληροφορίες.

Copied!