Καλώς ήρθατε στο ανανεωμένο Schools.gr

«Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου

«Πιτσιμπούργκο»

της Σώτης Τριανταφύλλου

από Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Θέατρο Αργώ-Studio

θραύσματα αναμνήσεων από τη μεγάλη περιπέτεια της μετανάστευσης

Από την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013 παρουσιάζεται το έργο της Σώτης Τριανταφύλλου “Πιτσιμπούργκο” στο θέατρο Αργώ-Studio (Ελευσινίων 15, στάση μετρό Μεταξουργείο, τηλ. 210-5201.684).
Πρόκειται ουσιαστικά για μια ανταλλαγή επιστολών μεταξύ δύο συζύγων, του Δημοσθένη και της Ελέγκως, επιστολές που ταξιδεύουν από το μακρινό Πίτσμπουργκ της Αμερικής στην όμορφη Χίο της Ελλάδας.
Αρχές του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, πρώτο μεταναστευτικό κύμα.
Μέσα από την αλληλογραφία των δύο νέων, βιώνουμε από τη μια τη ζωή της κοινωνίας της Χίου την εποχή εκείνη και από την άλλη τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης της ζωής των μεταναστών.  Όλα αυτά, μέσα από το θαυμαστό ιδίωμα της Χιώτικης γλώσσας. Αναπόφευκτα συγκρίνουμε το χθες με το σήμερα. Το μείζων θέμα της μετανάστευσης πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το «Πιτσιμπούργκο» είναι ένα από εκείνα τα μικρά διαμαντάκια γραφής όπου με χιούμορ και τρυφερότητα μας ζωγραφίζει με έντονα χρώματα μια εποχή που έχει πια παρέλθει.
Αυτό το σύντομο αφήγημα –γραμμένο σε μορφή επιστολών- είναι ένα μικρό δώρο της Σώτης Τριανταφύλλου στο νησί της Χίου. Επίσης, είναι μια έμμεση αναφορά στις περιπλανήσεις της στις κάποτε βιομηχανικές πόλεις –όπως το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια– στις εμπειρίες της ανάμεσα στους μετανάστες και στα ‘ψηλα χτίρια’, που, όπως γράφει εδώ ο κεντρικός ήρωας, ‘τα κοιτάς από κάτω και σου ’ρχεται ζαλάδα’.
Μέσα από την αλληλογραφία του Δημοσθένη και της Ελέγκως –που χρονολογείται από τις μέρες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου– καταγράφονται θραύσματα αναμνήσεων από ανθρώπους που συνάντησε και λόγια που άκουσε διασχίζοντας τα τοπία του χάλυβα και του κάρβουνου. Κυρίως όμως πρόκειται για ένα κομμάτι της ιστορίας του νησιού, για μια λεπτομέρεια της μεγάλης περιπέτειας της μετανάστευσης.
Μια ιστορία της μετανάστευσης, λοιπόν, στο νέο κόσμο, όπου άλλοι προκόβουν και άλλοι μένουν στάσιμοι, όπου άλλοι δουλεύουν σκληρά και άλλοι έχουν όλη την τύχη με το μέρος τους, όπου η αθωότητα του βλέμματος και της ψυχής υπάρχουν ακόμη σε πείσμα των καιρών.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Πιτσιμπούργκο»
της Σώτης Τριανταφύλλου
Σκηνοθεσία: Μπάμπης Κλαλιώτης
Ερμηνεία: Βαγγέλης Ζαπαντιώτης, Ζαφειρία Δημητροπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Μιμίκα Καπούλα, Αναστασία Δεκαβάλλα
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Χατζούδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αγγελική Παϊτάρη
Φωτισμοί: Κώστας Μπάμπης
Παραστάσεις: Τετάρτη και Πέμπτη, ώρα 21:15
Τιμή εισιτηρίου: 10,00 ευρώ.
Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Έναρξη: Πέμπτη 14 Φεβρ. 2013 (μέχρι 25 Απριλίου 2013)

Πρόσωπο για συνεντεύξεις: Μπάμπης Κλαλιώτης, τηλ: 6945-46.11.97
Επικοινωνία:
Δέσποινα Ερρίκου | τηλ: 6944-613.607 | [email protected]
Μαρίνα Υψηλάντη | τηλ: 6958-565.458 | [email protected]
Για το δελτίο τύπου κάντε κλικ εδώ.

 

Copied!