Καλώς ήρθατε στο Schools.gr - Τηλ.: 211 413 2500

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας

Σημεία Συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στη ΝΕΤ και στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση»

Για το νέο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού
Το βιβλίο που συνέγραψε ομάδα υπό την επίβλεψη του καθηγητή Κολιόπουλου εγκρίθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και από το φθινόπωρο θα είναι το βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού.
Για το Β. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ
Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ το Βαγγέλη Βενιζέλο για την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και να του ευχηθώ καλή δύναμη.
Από κει και πέρα θα μου επιτρέψετε ορισμένα πρώτα πολιτικά συμπεράσματα.
Το πρώτο αφορά τη διαδικασία γιατί το γεγονός ότι ήταν μοναδικός υποψήφιος δεν έδωσε τη δυνατότητα να γίνει ένας διάλογος μέσα στο ΠΑΣΟΚ και δεν λειτούργησε αναζωογονητικά για το ΠΑΣΟΚ.
Το δεύτερο αφορά τη συμμετοχή. Πράγματι η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από ό,τι ανέμεναν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ήταν πάντως δραματικά μειωμένη και δείχνει τη μείωση της απήχησης που έχει το ΠΑΣΟΚ στους πολίτες σήμερα και πόσο έχει τραυματιστεί από αυτή τη διαδικασία.
Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος σηματοδότησε τη συνέχεια και όχι την αλλαγή. Ήταν βασικός συμμέτοχος στις κυβερνήσεις Παπανδρέου, ήταν βασικός δρών στις αποφάσεις που ελήφθησαν αυτή τη διετία και εάν σηματοδοτεί κάτι η ανάληψη της ηγεσίας από μέρους του αυτή είναι η συνέχεια.
Για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης
Αυτή τη στιγμή βαδίζουμε προς τις κάλπες και μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο όπου θα τεθούν τα διακυβεύματα και τα διλήμματα. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ένα προεκλογικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας δύο χρόνια μετά τη συντριβή και δεν αμφισβητείται από κανέναν. Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα αναποφάσιστων. Είναι δικαιολογημένο. Υπάρχει οργή και αγανάκτηση. Οι πολίτες έχουν απαξιώσει το πολιτικό σύστημα, υπάρχει λαϊκισμός που θωπεύει τα ώτα των πολιτών και βρισκόμαστε σε μια φάση της πολιτικής περιόδου όπου υπάρχει αυτή η μεγάλη ομάδα των αναποφάσιστων.
Βαδίζοντας προς τις εκλογές και οι πολίτες θα επιλέξουν την ψήφο ευθύνης γιατί η εκλογική αναμέτρηση που έρχεται είναι η πιο κρίσιμη της μεταπολίτευσης και γιατί δεν έχουμε διασφαλίσει το μέλλον της χώρας ακόμη. Επιτύχαμε τη διάσωση. O δρόμος είναι ανηφορικός και ανοίγονται δύο δρόμοι. Ο ένας είναι ο δρόμος των αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων, της εδραίωσης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, ένας δρόμος ο οποίος σιγά σιγά θα φέρει την ανάπτυξη που θα  είναι προς όφελος όλων των πολιτών. Και ο άλλος είναι ο δρόμος του λαϊκισμού, ο δρόμος της δραχμής, της χρεωκοπίας. 
Για το ενδεχόμενο νέων  μέτρων
Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί έχουν υπάρξει εξαιρετικά επώδυνα, για μεγάλες ομάδες πολιτών, για όλους τους πολίτες και κυρίως τους εργαζόμενους και υπάρχει μεγάλη ανάγκη μια ισχυρή κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μέτρα ανάπτυξης.
Στην ίδια την Ευρώπη το κλίμα αλλάζει. Στην τελευταία επίσκεψη και του πρωθυπουργού αλλά και του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας όλα αυτά τα θέματα ετέθησαν.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί η συρρίκνωση του οικονομικού κύκλου, η συρρίκνωση της οικονομίας με περικοπές μισθών και συντάξεων. Ακόμα και οι Γερμανοί απεδέχθησαν πλέον ότι πρέπει να υπάρξει μια ενίσχυση της οικονομίας, να υπάρξουν κονδύλια για τα μεγάλα έργα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας
Εγώ πιστεύω ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία. Και το πιστεύω αυτό διότι καθώς θα προχωρούμε προς την εκλογική αναμέτρηση και τεθούν τα διακυβεύματα και τα διλήμματα καθώς οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν και να επιλέξουν, νομίζω ότι θα επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία γιατί έχει κρατήσει μια στάση αξιόπιστη.
Δεν επιμένω στην αυτοδυναμία για λόγους κομματικού πατριωτισμού ή για λόγους αποκλειστικής νομής εξουσίας. Επιμένω γιατί χρειάζεται ο τόπος μια ισχυρή και λειτουργική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση η οποία θα έχει συνεκτικό, προγραμματικό και ιδεολογικό λόγο.
Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία, θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση και ότι πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση, με συνεκτικό και λειτουργικό πρόγραμμα.
Για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων ανάπτυξης
Πρέπει να αποφύγουμε περαιτέρω συρρίκνωση μισθών και συντάξεων. Μας αφορά να γίνει μια σοβαρή διαπραγμάτευση για μέτρα ανάπτυξης. Μας αφορά να βρούμε ισοδύναμα μέτρα. Αυτό που παίρνει σάρκα και οστά στην Ευρώπη. Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι μίλησαν για τα μεγάλα έργα. Περνά ο χρόνος, κατασταλάζει και στην Ευρώπη ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική. Μίλησαν για χρήματα στα μεγάλα έργα, μίλησαν για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μίλησαν για ενίσχυση των νέων ανέργων.
Αυτό λοιπόν που μας έδωσε η διάσωση είναι χρόνος. Μας έδωσε χρόνο για να προωθήσουμε πολιτικές ανάπτυξης. Αυτό νομίζω είναι κοινός στόχος όλης της Ευρωζώνης. Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δώδεκα νομίζω Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί συνέταξαν την επιστολή όπου επισημαίνεται η αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Ζούμε σε ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη και νομίζω ότι μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή μπορεί να φέρει την ανάπτυξη και μπορούμε να αποφύγουμε περαιτέρω μέτρα περικοπών που θα συρρικνώσουν την οικονομία και θα φέρουν μεγαλύτερη ανεργία και περισσότερα ελλείμματα. Αυτός είναι ο στόχος.
Για την εξεταστική για το έλλειμμα
Όσον αφορά το ποινικό κομμάτι το λόγο έχει η δικαιοσύνη, μιλάμε πολιτικά και νομίζω  η Νέα Δημοκρατία έχει πει ένα πράγμα, ότι μία εξεταστική θα γίνει για να διερευνήσει πώς φτάσαμε στην υπογραφή του μνημονίου αυτού, πώς φτάσαμε σε αυτή τη διετία, πώς ξέφυγαν τα πράγματα και φτάσαμε ως εδώ.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Πηγή: Υπουργείο Παιδείας

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Schools.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και για προσφορές και λοιπές πληροφορίες.

Copied!