Καλώς ήρθατε στο Schools.gr - Τηλ.: 211 413 2500

Τα 20 SOS για τις φετινές Πανελλαδικές – Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις με το διπλό σύστημα

exetases708

Μια πολύπλοκη «εξεταστική» χρονιά περιμένει φέτος τόσο τους υποψήφιους όσο και το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα πρέπει να φέρει σε πέρας με επιτυχία τις «διπλές Πανελλαδικές», οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάιο.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα το «Εθνος», υπάρχουν 20 σημεία SOS, τα οποία θα πρέπει να προσέξουν όλοι οι υποψήφιοι, είτε εξεταστούν με το παλιό σύστημα είτε με το νέο, προκειμένου να κάνουν σωστά τις δηλώσεις τους και να μη βρεθούν προ εκπλήξεων πριν από τις εξετάσεις.
1. Ολοι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους σχετική Αίτηση-Δήλωση στις ημερομηνίες από 11 έως 29 Φεβρουαρίου. Η Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με το νέο σύστημα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στα Λύκεια.
2.Το έντυπο της Αίτησης-Δήλωσης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr. Ο υποψήφιος συμπληρώνει χειρόγραφα την Αίτηση-Δήλωση και στη συνέχεια την υποβάλλει στο Λύκειο για ηλεκτρονική καταχώριση ο ίδιος ή ο νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία στο Λύκειο που φοιτά ή στο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε ή στο πλησιέστερο στην κατοικία του Λύκειο, αν πρόκειται για απόφοιτο.
3.Με την Αίτηση-Δήλωση ο ενδιαφερόμενος δηλώνε:

  • Την ομάδα Προσανατολισμού στα τρία κοινά μαθήματα της οποίας θα εξεταστεί πανελλαδικά.
  • Το τέταρτο μάθημα στο οποία θα εξεταστεί να έχει πρόσβαση σε ένα Επιστημονικό Πεδίο.
  • Το πέμπτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί Πανελλαδικά για να έχει πρόσβαση σε δύο Επιστημονικά Πεδία.
  • Τα ειδικά μαθήματα που τυχόν επιθυμεί να εξεταστεί.

4.Οι μαθητές δηλώνουν υποχρεωτικά την Ομάδα Προσανατολισμού που ήδη έχουν επιλέξει και παρακολουθούν, ενώ οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιασδήποτε Ομάδας Προσανατολισμού.
Τα πεδία επιλογής
5.Η επιλογή του 4ου και του 5ου μαθήματος γενικής παιδείας ή προσανατολισμού είναι καθοριστική για το ή τα πεδία που θα μπορέσει να επιλέξει ο υποψήφιος στο Μηχανογραφικό του Δελτίο και γι’αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή.
6.Αν υποψήφιος δηλώνει ότι θα εξεταστεί σε μάθημα και δεν προσέλθει στην εξέταση τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν. Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα 4 μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου.
7.Η υποβολή της Αίτησης-Δήλωσης είναι καθοριστική και δεσμευτική για όλους τους υποψήφιους που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ με το νέο σύστημα. Μετά την υποβολή της δεν τροποποιείται ούτε διορθώνεται.
8.Αν ο υποψήφιος παρότι υπέβαλε τον Φεβρουάριο Αίτηση-Δήλωση, μετανιώσει και δεν συμμετάσχει τελικά στις εξετάσεις, δεν θα μπει στη διαδικασία επιλογής για τα εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων το ίδιο έτος. Ωστόσο αυτός ο υποψήφιος θα μπορεί οποιοδήποτε επόμενο έτος να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Η δήλωση εξέτασης σε ειδικό μάθημα είναι υποχρεωτική για την εξέταση του υποψήφιου στο ειδικό μάθημα για εισαγωγή σε σχολές ή τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα. Αντίθετα, η δήλωση είναι ενδεικτική της επιθυμίας του για την εισαγωγή σε Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές Πυροσβετικής Ακαδημίας, Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και ΤΕΦΑΑ.
10. Όσον αφορά τις Στρατιωτικές Σχολές, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 δεν θα δεχθούν εισακτέους η Στρατιωτική Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων. Αρα οι δύο ανωτέρω σχολές δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2016.
11. Τόσο η σχολή Ανθυπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας όσο και η Σχολή Πυροσβεστών θα δεχτούν υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2016 με το ΝΕΟ Σύστημα. Η υποβολή της Αίτησης-Δήλωσης είναι καθοριστική και δεσμευτική. Μετά την υποβολή της δεν τροποποιείται ούτε διορθώνεται.
Πως θα γίνουν οι εξετάσεις με το παλιό σύστημα
Αφορά μόνο τους μαθητές της Γ’τάξης ημερήσιου ή της Δ’τάξης εσπερινού ΓΕΛ, που είναι τελειόφοιτοι-απορριφθέντες παλαιότερων ετών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με το παλιό σύστημα και οι οποίοι στις αιτήσεις πρέπει να δηλωσουν:
12. Το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά.
13.Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά.
14. Τα ειδικά μαθήματα που επιθυμούν να εξεταστούν.
15. Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές Σχολές/Αστυνομικές Σχολές
16.Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
17.Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ
18.Οσον αφορά το (δεύτερο) μάθημα Γενικής Παιδείας που οι υποψήφιοι επιλέγουν να εξεταστούν πανελλαδικά επισημαίνεται ότι:

  • Ολοι οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν πανελλαδικά είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν με την Αίτηση-Δήλωση
  • Αν το δηλώσουν και δεν προσέλθουν στην Εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν και πήραν γραπτό βαθμό μηδέν.
  • Η επιλογή του μαθήματος Γενικής Παιδείας είναι καθοριστική για τα πεδία που θα μπορέσει να επιλέξει ο υποψήφιος στο Μηχανογραφικό του Δελτίο και γι’αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή.

19.Οσον αφορά το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» που οι υποψήφιοι επιλέγουν να εξεταστούν Πανελλαδικά επισημαίνεται ότι:

  • Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εξεταστου στο μάθημα σε πανελλαδικό επίπεδο πρέπει υποχρεωτικά να το δηλώσουν με την Αίτηση-Δήλωση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να το δηλώσουν οι μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β’ είναι να το έχουν ήδη επιλέξει ως μάθημα επιλογής. Αντίθετα οι απόφοιτοι μπορούν να δηλώσουν πανελλαδική εξέταση στο μάθημα, ανεξάρτητα αν το είχαν επιλέξει ή όχι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο.
  • Εφόσον το δηλώσουν και δεν προσέλθουν στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν και πήραν γραπτό βαθμό μηδέν.
  • Υποψήφιος που επιθυμεί να δηλώσει στο Μηχανογραφικό του Δελτίο το 5ο επιστημονικό πεδίο πρέπει να έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί υποχρεωτικά στα δύο μαθήματα: «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» και «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής». Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές, οι οποίες είναι εντεταγμένες μόνο στο 5ο επιστημονικό πεδίο, πρέπει προσεκτικά να επιλέξουν τα δύο ως άνω μαθήματα.

20. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος ΓΕΛ δηλώσει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά στο μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», απαραίτητη προϋπόθεση είναι το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, το οποίο δηλώνει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά να είναι υποχρεωτικά το μάθημα «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής».
 
Πηγή: iefimerida.gr | http://www.iefimerida.gr/news/250255/ta-20-sos-gia-tis-fetines-panelladikes-pos-tha-ginoyn-oi-exetaseis-me-diplo-systima#ixzz3zlHk7rV9
 
 

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Schools.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και για προσφορές και λοιπές πληροφορίες.

Copied!