Καλώς ήρθατε στο Schools.gr - Τηλ.: 211 413 2500

Την «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ απόλαυσαν οι Θεσσαλονικείς στο θέατρο Άνετον!

DSC_2033

Το «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας τη δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς να απολαύσουν δωρεάν, τη νέα παραγωγή της «Όπερας της Βαλίτσας» με το έργο «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον την Τρίτη 28 Απριλίου.
Μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως, παρουσιάστηκε, με τους εξαιρετικούς μονωδούς της ΕΛΣ, σε συντετμημένη μορφή με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά… μέσα σε μια βαλίτσα.
Τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης υπογράφει η σκηνοθέτρια της όπερας Αγγέλα – Κλεοπάτρα Σαρόγλου, η οποία μεταφέρει την υπόθεση του παράφορου έρωτα του δεκανέα Nτον Ζοσέ για την τσιγγάνα Κάρμεν, στην Ισπανία του σήμερα, και μέσα από την αισθητική του σινεμά του Πέδρο Αλμοδοβάρ, διηγείται την τραγική ιστορία που οδηγεί στο θάνατο της Κάρμεν.
Πρόκειται για μια εμβληματική όπερα, όπου οι συγκλονιστικές μελωδίες του Μπιζέ, οι υπέροχες άριες και τα ντουέτα, σκιαγραφούν με μαγικό τρόπο τη δραματική ιστορία και τα συναισθήματα των χαρακτήρων.
Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιώργος Κολιός, τα κοστούμια η Αλεξία Θεοδωράκη, τους φωτισμούς ο Σπύρος Τζώρας, ενώ το έργο παρουσιάστηκε με υπέρτιτλους στα ελληνικά.
Η παράσταση μάγεψε το κοινό και το ζεστό χειροκρότημα επιβεβαίωσε τις προσδοκίες του.
Στην τριήμερη παραμονή τους στην πόλη μας, συντελεστές της Ε.Λ.Σ. επισκέφτηκαν επίσης το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας στους μαθητές μια εισαγωγή στην τέχνη της όπερας και τη λυρικής τέχνης.
Παράλληλα στις βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης διεξάγεται το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά «Συλλέγω εμπειρίες». Το πρόγραμμα προτρέπει τα παιδιά να ανακαλύψουν με διαφορετικό τρόπο τη διοργάνωση στην πόλη τους ενός σύνθετου καλλιτεχνικού γεγονότος που καλύπτει τη μουσική, το θέατρο, την ανάγνωση αλλά και το περιβάλλον, ενώ μέσα από έναν πρωτότυπο, βιωματικό τρόπο ενημέρωσης, οδηγεί τους μικρούς επισκέπτες σε συνεχείς ανακαλύψεις για το ΚΠΙΣΝ.
Η Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων του Δήμου Θεσσαλονίκης ευχαριστεί θερμά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ευκαιρία που της έδωσε να συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», το οποίο πραγματοποιείται σε 23 πόλεις της Ελλάδας από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τη συνεργασία του Future Library, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Συντονιστής του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη είναι η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων.
Ευχαριστούμε επίσης θερμά τους 21 εθελοντές και εθελόντριες που αφιέρωσαν τον προσωπικό τους χρόνο και βοήθησαν να διεξαχθούν με επιτυχία οι δράσεις του προγράμματος.
Φωτογραφίες: Έλλη Καρακάση, Γιάννης Τσιμπρές.

 DSC_1889

DSC_1942

DSC_2012

DSC_2016

 
 

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Schools.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και για προσφορές και λοιπές πληροφορίες.

Copied!