Καλώς ήρθατε στο Schools.gr - Τηλ.: 211 413 2500

Το ιστορικό κτίριο «Βιέννη» φιλοξενεί τη ΜΚΟ Άρσις και προσκαλεί σε ανοιχτό διαπολιτισμικό διάλογο

MC AFISA.cdr

Κάλεσμα ανοιχτού διαπολιτισμικού διαλόγου για το ρόλο της εκπαίδευσης στις γεωπολιτικές και πολιτισμικές εξελίξεις απευθύνουν οι Σχολές Ψυχολογίας και Εκπαίδευσης του Mediterranean College στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνουν στην έδρα του ιστορικού κολλεγίου, στο κτίριο «Βιέννη», το αρχιτεκτονικό αριστούργημα που  κουβαλά την ιστορία της Θεσσαλονίκης, της προσφυγούπολης που χαρακτηρίζεται από έντονα διαπολιτισμικά στοιχεία.
Αφετηρία της εκδήλωσης θα αποτελέσει η ζωντανή, διαδραστική παρουσίαση του Κινητού Σχολείου της ΜΚΟ Άρσις στον εξωτερικό χώρο του κολλεγίου  από την ομάδα του Mobile School, με συντονιστή τον κ. Νίκο Φτιάκα, σύμβουλο Ψυχικής Υγείας και εκπαιδευτή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στόχος της διοργάνωσης της εσπερίδας με θέμα «Η σύγχρονη διαπολιτισμική εκπαίδευση στο πλαίσιο των γεωπολιτικών και πολιτισμικών εξελίξεων» από τις σχολές Ψυχολογίας και Εκπαίδευσης του Mediterranean College είναι να ανοίξει ένας διαπολιτισμικός διάλογος και να εξοικειωθούν οι σπουδαστές με εργαλεία και μεθόδους της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.
Επίσης οι κοινωνικοπολιτισμικές αλλαγές που συντελούνται στην πόλη μας λόγω του προσφυγικού ζητήματος και η επιθυμία να ευαισθητοποιηθεί η κοινότητα της πόλης και ιδιαιτέρως οι φοιτητές της απέναντι στοπ προσφυγικό ζήτημα δημιούργησαν την ανάγκη οργάνωσης μιας εκδήλωσης αυτής της θεματικής.
Αφορμή αποτέλεσε η επέτειος της Μάχης του Σοφλερίνο, την 24η Ιουνίου 1859, μια ιστορική ημέρα με τραγικό αποτέλεσμα, που ευαισθητοποίησε τον Ερρίκο Ντυνάν (αυτόπτη μάρτυρα της μάχης), ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού. Η ημερομηνία αυτή έχει χαραχθεί στη διεθνή μνήμη, καθώς συμβολίζει την αλληλεγγύη, την ανυστερόβουλη προσφορά στον συνάνθρωπο και την ειρήνη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα εξεταστεί και ο ρόλος των παιδαγωγών ως καταλυτικός παράγοντας για την αναβίωση χαμένων αξιών όπως αυτός του εθελοντισμού, του σεβασμού προς τη διαφορετικότητα και της εκπαίδευσης ειρήνης στο σύνολο. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί μια εισήγηση μέσω της λογοτεχνίας, της γλώσσας, της γεωπολιτικής έρευνας και της φωτογραφίας αναφορικά με την πολιτισμική κληρονομιά που μεταφέρουν προς την ευρύτερη Ευρώπη οι πρόσφυγες, η οποία κληρονομιά φέρει έντονα ελληνιστικά στοιχεία.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου, με αφετηρία τη διαδραστική παρουσίαση του Mobile School της Άρσις στις 5 μ.μ. και θα μεταφερθεί στη συνέχεια, στις 6 μ.μ. – 8 μ.μ., στον 4ο όροφο του Mediterranean College, κτίριο Βιέννη, Εγνατία 2-4.
Πρόγραμμα ομιλητών

  • Δρ. Σταύρος Καμαρούδης, επίκουρος καθηγητής γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
  • Μαίρη Δροσοπούλου, υποψήφια διδάκτωρ στις Διαπολιτισμικές και Μεταφραστικές Σπουδές.
  • Αουρέλα Κοντούρη, καθηγήτρια διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, μέλος της ομάδας Πολύδρομο και του Συλλόγου Μητέρα Τερέζα.
  • Ειρήνη Μακρίδου, ψυχολόγος-εκπρόσωπος του διαβαλκανικού προγράμματος Education for Rural Youth του φορέα «Ηνωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων».
  • Κατερίνα Καπουκρανίδου, δασκάλα στην ομάδα για τη διγλωσσία Πολύδρομο-απόφοιτος του Ζάππειου Σχολείου της Κωνσταντινούπολης.

Στο χώρο θα φιλοξενηθεί η φωτογραφική έκθεση της καλλιτέχνιδος Νάστα, με εικόνες παιδιών από τον προσφυγικό καταυλισμό στην Ειδομένη. Θα γίνουν επίσης, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της κ. Δέσποινας Κοκόλη, φωτογράφου- μελετήτριας τουρκικής γλώσσας και πολιτισμού, με τίτλο «Μια Πόλη μαγική».
Είσοδος Ελεύθερη
Για περισσότερες πληροφορίες:
Mediterranean College Θεσσαλονίκης, Εγνατία 2-4 «Κτίριο ΒΙΕΝΝΗ», T: 2310547708
www.medcollege.edu.gr | www.facebook.com/MediterraneanCollegeThessaloniki
 
 
 

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Schools.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και για προσφορές και λοιπές πληροφορίες.

Copied!