Καλώς ήρθατε στο Schools.gr - Τηλ.: 211 413 2500

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου – Πρόγραμμα «Κύπρος: τόποι μνήμης – χώροι τέχνης»

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Πρόγραμμα «Κύπρος: τόποι μνήμης – χώροι τέχνης»
Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου – Πρόγραμμα «Κύπρος: τόποι μνήμης – χώροι τέχνης»

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Κύπρος: τόποι μνήμης – χώροι τέχνης» ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2013. Αφορά στην καταγραφή, μελέτη και δημοσίευση του συνόλου των έργων τέχνης της Δημοκρατίας της Κύπρου τα οποία βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Πρόκειται για υλικό που δεν έχει αποτελέσει ποτέ στο παρελθόν αντικείμενο συγκριτικής μελέτης.
Με τον όρο «έργο τέχνης» εδώ εννοείται κυρίως η γλυπτική και δευτερευόντως τα ανάγλυφα, τα ψηφιδωτά και τα έργα μεικτής τεχνικής. Με τον όρο «δημόσιος χώρος» εννοείται κάθε χώρος στον οποίο η πρόσβαση για το κοινό είναι ελεύθερη. Ως δημόσιοι χώροι συνυπολογίζονται και οι χώροι που είναι ιδιωτικοί ή αποτελούν μέρος δημόσιων εγκαταστάσεων, είναι όμως ορατοί – άρα προσβάσιμοι οπτικά – στο κοινό.
Το Πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Επιστημονική Υπεύθυνη και συντονίστρια είναι η Βάγια (Βίκυ) Καραΐσκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Ερευνητική συνεργάτιδα υπήρξε η Ευαγγελία Ματθοπούλου, διδακτορική φοιτήτρια της Σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.
Το υλικό που προέκυψε από την έρευνα υπάρχει αναρτημένο:

  • στο ψηφιακό Ιδρυματικό Αποθετήριο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου «ΚΥΨΕΛΗ» (http://kypseli.ouc.ac.cy/handle/11128/403)
  • στην ιστοσελίδα του ερευνητικού προγράμματος «Public art of Cyprus», στη διεύθυνση http://publicart.ouc.ac.cy

Τα αποτελέσματα της έρευνας συμβάλλουν σημαντικά στην ανάδειξη μιας πτυχής της καλλιτεχνικής δημιουργίας της Κύπρου, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της άμεσης σχέσης της με θέματα ιστορίας και πολιτιστικών ταυτοτήτων που αναδεικνύει.
 
 
 
 

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Schools.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και για προσφορές και λοιπές πληροφορίες.

Copied!