Καλώς ήρθατε στο Schools.gr - Τηλ.: 211 413 2500

Βράβευση των μαθητών της Βαρβακείου που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό του CERN στο Aegean Omiros College από το διακεκριμένο καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής, κ. Δημήτρη Νανόπουλο

Βράβευση των μαθητών της Βαρβακείου που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό του CERN στο Aegean Omiros College από το διακεκριμένο καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής, κ. Δημήτρη Νανόπουλο

Βράβευση των μαθητών της Βαρβακείου που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό του CERN στο Aegean Omiros College από το διακεκριμένο καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής, κ. Δημήτρη Νανόπουλο

Επελέγησαν μεταξύ 292 σχολείων για να πραγματοποιήσουν πείραμα στον επιταχυντή SPS
Την 11μελή ομάδα του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής της Αθήνας με την ονομασία «Σύντροφοι του Οδυσσέα» και τον υπεύθυνο καθηγητή, φυσικό, Ανδρέα Βαλαδάκη θα βραβεύσει σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί  τη Δευτέρα 7 Ιουλίου και ώρα: 18.00 στο Aegean Omiros College (Πανεπιστημίου 17, Αθήνα) ο αντιπρόεδρος και μελλοντικός πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, προταθείς από την Ελλάδα για τη θέση του Διευθυντή του CERN και διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής υψηλών ενεργειών στο Πανεπιστήμιο του Texas A&M., κ. Δημήτρης Νανόπουλος.
Επίσης ο κος Kωνσταντίνος Θεοφιλάτος, μεταδιδακτορικός ερευνητής που ανήκει στην ομάδα του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης στο CERN (ETH Zürich / CERN) συνέβαλε στην κατάρτιση και στην εν συνεχεία επίβλεψη του επιστημονικού σκέλους της υποβληθείσας πρότασης.
Οι μαθητές της Βαρβακείου Σχολής της Αθήνας διακρίθηκαν μεταξύ 300 σχολικών ομάδων  από όλον τον κόσμο σε διαγωνισμό  του CERN  και  επελέγησαν ανάμεσα σε 292 σχολεία, για να πραγματοποιήσουν πείραμα στον επιταχυντή Proton Synchrotron (PS).
Οι Έλληνες μαθητές  που πρότειναν να μελετήσουν τη διάσπαση των φορτισμένων πιονίων, μίας κατηγορίας μεσονίων, σωματιδίων που περιέχουν ένα κουάρκ και ένα αντικουάρκ, με στόχο να ερευνήσουν την ασθενή πυρηνική δύναμη, μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις στη Φύση, θα φιλοξενηθούν το Φθινόπωρο στο CERN, όπου θα έχουν την ευκαιρία να εκτελέσουν το πείραμά τους.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα δοθούν υποτροφίες (για δωρεάν φοίτηση) στα 11 παιδιά από τον Πρόεδρο του Κολλεγίου κο Νίκο Μακρυπλίδη και  οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να  συνομιλήσουν με τον κ. Δημήτρη Νανόπουλο.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο 210 3806 166 ή με το e-mail: [email protected]
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου, 1948. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου απεφοίτησε το 1971. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Sussex της Αγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του (Ph.D) το 1973, στην Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών. Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του κέντρου. Διετέλεσε επίσης ερευνητής στην Ecole Normale Superieure, Παρίσι, Γαλλία και στο Πανεπιστήμιο Harvard, Cambridge, USA. Το 1989, εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος (distinguished) καθηγητής, και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα (chair) Mitchell-Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Ηouston (HARC), στο Houston, Texas, USA, όπου επίσης διευθύνει ένα ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στην Λωζάνη, Ελβετίας. Το 1997, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και από τις αρχές του 2014 τελεί χρέη αντιπροέδρου. Κύρια ερευνητική του ασχολία είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και η Κοσμολογία. Στόχος των ερευνών του αποτελεί η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στην Φύση, η θεωρία του Παντός, όπου θα δίνεται μία επιστημονική ερμηνεία του Σύμπαντος, από το πως εμφανίστηκε, πως εξελίχθηκε και πως έχει την σημερινή μορφολογία του.
Έχει συγγράψει πάνω από 650 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό impact factor, συμπεριλαμβανομένων 14 βιβλίων. Έχει πάνω από 41.000 αναφορές (h_index=98) και τον Νοέμβριο 2001 και τον Σεπτέμβριο 2004, ανεδείχθη 4ος στην κατάταξη των πιο αναφερόμενων Θεωρητικών Φυσικών όλων των εποχών, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Stanford. Από το 1988 είναι εταίρος (fellow) της American Physical Society και από το 1992 μέλος της Italian Physical Society. Το 1996, του απενεμήθη ο Ταξιάρχης του τάγματος της τιμής, της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ τον Μάιο του 2005, έτους αφιερωμένου στον Einstein τιμώντας τα 100 χρόνια της Θεωρίας της Σχετικότητας, απέσπασε για δεύτερη φορά (πρώτη φορά το 1999) το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητος, εδρεύον στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. Τον Οκτώβριο του 2006 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση, ενώ το 2009 απέσπασε από την Ιταλική Εταιρεία Φυσικής το Διεθνές Βραβείο “Enrico Fermi”.
Από τον Ιανουάριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2010 και από τον Ιανουάριο του 2013 έως σήμερα είναι ο Εθνικός Εκπρόσωπος στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN). Από το 2005 έως το 2009 διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.) και από το 2005 έως το 2006 Εθνικός Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Για το δελτίο τύπου κάντε κλικ εδώ.
 
 

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Schools.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και για προσφορές και λοιπές πληροφορίες.

Copied!