Καλώς ήρθατε στο ανανεωμένο Schools.gr

Εκδόσεις Γερμανός – Παρουσίαση βιβλίου «Αδυσώπητο Μίσος»

Εκδόσεις Γερμανός - Παρουσίαση βιβλίου «Αδυσώπητο Μίσος»«Αδυσώπητο μίσος» είναι ο τίτλος του νέου ιστορικού μυθιστορήματος των Εκδόσεων ΓΕΡΜΑΝΟΣ που υπογράφει η Τέρψα Αγαθοκλέους Παπακώστα. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Άρτας, από το Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, στις 19:00, στο χώρο του ξενοδοχείου «Βυζαντινό».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Κυριακούλα Κουτσούμπα – διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων ΤΕΙ Ηπείρου, η Αλεξάνδρα Ρίζου- Ιατρός, η συγγραφέας Τέρψα Αγαθοκλέους Παπακώστα, και ο κ. Aνδρέας Γερμανός εκ μέρους των Εκδόσεων ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ της Άρτας, Βασίλης Παππάς. Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου θα περιλαμβάνει ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων και μελοποιημένα τραγούδια σε ποίηση  του ήρωα της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παληκαρίδη, από τους Φοιτητές του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.
Σύνοψη του βιβλίου:
1957-1959. Το απελευθερωτικό κίνημα των ελληνοκυπρίων εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Η Έλυσα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη δράση της «Μαθητιώσας νεολαίας της Ε.Ο.Κ.Α.». Μαθήτρια εκείνη την εποχή του Λανιτείου Γυμνασίου Θηλέων Λεμεσού, συλλαμβάνεται μαζί με τη φίλη της Δάφνη από τούρκους «Επικουρικούς» και οδηγείται στα κρατητήρια Λεμεσού και στα κατοχικά δικαστήρια των Άγγλων κατακτητών.
1959-1960. Το κυπριακό ζήτημα «λύνεται» στην Ζυρίχη. Η Συνθήκη της Ζυρίχης ορίζει την Ελλάδα, την Αγγλία και την Τουρκία εγγυήτριες δυνάμεις στο νεοσύστατο κράτος, ονομαζόμενο «Κυπριακή Δημοκρατία». Έκτοτε δεν μπόρεσε να απολαύσει ούτε μία στιγμή την ελευθερία για την οποία αγωνίστηκε αυτός ο ταλαίπωρος λαός· ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, υπό την προτροπή της Αγγλίας που εφαρμόζει τη γνωστή τακτική της που «διαίρει και βασίλευε» στο έπακρο, οι δύο κοινότητες αλληλοσπαράζονται και αλληλοσκοτώνονται έως ότου η Τουρκία πραγματοποιεί στρατιωτική εισβολή το 1974 και κατακρατεί παράνομα το 37 % της Κυπριακής γης.
1957-1974. Μέσα στη χαώδη αυτή κατάσταση, δύο νέοι, η Λύδια και ο Κερέμ, ζουν τη δική τους αγάπη αψηφώντας τα πάθη και τα μίση. Γιατροί και οι δύο περιθάλπουν και έλληνες και τούρκους έως ότου πληρώνουν την αγάπη τους με το θάνατο. Εκείνο το θάνατο που επέφερε το «αδυσώπητο μίσος».
Κριτική:
«Πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στα γεγονότα της διχοτόμησης της Κύπρου, τα οποία εμφανώς έχουν σημαδέψει την συγγραφέα όταν σε εφηβική ηλικία τα έζησε εν δράσει κι όχι μόνο ως θεατής. Ένα βιβλίο που έχει προσεχθεί πολύ στη γραφή και τα νοήματα, έχει ρυθμό και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Δεν περιγράφει, αλλά εμβαθύνει στα γεγονότα, εκφράζει άποψη, κορυφώνει την δράση, φτάνει στο δράμα για να οδηγήσει στο μήνυμα αισιοδοξίας. Ιστορικές αναφορές απόλυτα σαφείς, αλλά και μυθιστορηματική πλοκή, γιατί τα σημαντικότερα πράγματα και οι αλήθειες, ομολογούνται στη βάση των ανθρώπινων σχέσεων. Συγκεκριμένο, σαφέστατο, με λιτό και απέριττο λόγο, που δεν βιάζεται… αλλά περισσότερο κυλάει σαν το νερό. Έτσι σε παρασύρει και το διαβάζεις μονορούφι. Η αγάπη της κ. Παπακώστα για την Κύπρο, τόπος καταγωγής της, περιβάλει το βιβλίο και γίνεται αισθητή στον αναγνώστη. Αποκαλύπτεται πως αν η μισή της καρδιά βρίσκεται εδώ, η άλλη μισή στην Κύπρο βρίσκεται».
Βίκυ Καινούργιου, Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
Βιογραφικό Σημείωμα:
Η Τέρψα Αγαθοκλέους Παπακώστα γεννήθηκε στην Κύπρο το 1944. Είναι εκπαιδευτικός και ζει και εργάζεται στην Άρτα. Σπούδασε στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στον Καναδά. Έλαβε μέρος στον Απελευθερωτικό Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. του 1955-59 εναντίον των Άγγλων κατακτητών σε ηλικία μόλις 13 ετών. Η Τέρψα Αγαθοκλέους Παπακώστα αρθρογραφεί επί μακρόν σε διάφορες εφημερίδες με μόνον στόχο την προβολή της Κύπρου και του κοινωνικοπολιτικού της προβλήματος.
 
Πληροφορίες:
Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ
Τηλ: 2310221169
E-mail: [email protected]
www.germanos-publications.gr
 

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Schools.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και για προσφορές και λοιπές πληροφορίες.

Copied!