Καλώς ήρθατε στο Schools.gr - Τηλ.: 211 413 2500

Η Coca-Cola εγκαινίασε το πρωτοποριακό κέντρο ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας στη Θεσσαλονίκη, Zero Waste

 

Στο πλαίσιο των εγκαινίων ανακοινώθηκαν και οι επόμενες δράσεις του προγράμματος ZeroWasteFutureγια το 2019

 

6 Μαρτίου 2019–Την Τρίτη, 5 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν από την Coca-Cola, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Θεσσαλονίκης,τα εγκαίνια του πρώτου κέντρου ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίαςZeroWasteLab στην Ελλάδα,που βρίσκεται στο χώρο της HELEXPO.Μέσα από ομιλίες, συζητήσεις και βιωματική εμπειρία, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις και τις ενέργειες του προγράμματος ZeroWasteFuture, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την πόλη της Θεσσαλονίκης.Επίσης,την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε και η τελετή παράδοσης του Πάρκου ΧΑΝΘ, το οποίο εδώ και λίγες μέρες φιλοξενεί τα 3D εκτυπωμένα έπιπλα από ανακυκλωμένο πλαστικό, που σχεδίασαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης για ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης τους, στο πλαίσιο της δράσης του προγράμματος “PrintYourCity”.

Το παρών στα εγκαίνια έδωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κος Γιάννης Μπουτάρης,ο οποίος μοιράστηκε τον ενθουσιασμό του για τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος, μόλις εννέα μήνες μετά την δέσμευση ανάμεσα στο Δήμο Θεσσαλονίκης και την Coca-Colaγια συνεργασία και κοινή δράση.Η κα Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, μίλησε για το όραμα της Coca-Cola για ανάπτυξη που φέρνει τον άνθρωπο στο επίκεντρο,ενώ η κα Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα,παρουσίασε τα αποτελέσματα των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα στην Θεσσαλονίκη, και ανακοίνωσε αυτές που θα ακολουθήσουν μέσα στο 2019, ισχυροποιώντας ακόμα περισσότερο τη σχέση της εταιρείας με τη πόλη. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι επιστημονικοί συνεργάτες της Coca-Colaγια το πρόγραμμα ZeroWasteFuture, η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και οι TheNewRaw. Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ.Φίλιππος Κυρκίτσος, Περιβαλλοντολόγος και Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ),υπογράμμισε με τη σειρά του τη σημασία της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας για το μέλλον της Ελλάδας,ζητήματα σχετικά με την πρόληψη των αποβλήτων και τη σημασία της υιοθέτησης ενός σχεδίου πρόληψης από όλους τους δήμους,ενώ παρουσίασε το Σχέδιο Πρόληψης για τη Θεσσαλονίκη, έναν αναλυτικό οδηγό με συγκεκριμένες δράσεις και προληπτικά μέτρα, προκειμένου να αποκτήσει η πόλη προοπτική να γίνει zerowasteκαι με στόχο να μειώσει την κατά κεφαλή απόρριψη πλαστικού κατά τουλάχιστον ένα κιλό το χρόνο.Οι αρχιτέκτονες και εκπρόσωποι της ομάδας TheNewRaw, Πάνος Σακκάς & Φωτεινή Σετάκη, μίλησαν με τη σειρά τους για τη λειτουργία τουZeroWasteLabκαι τη δράση“PrintYourCity”, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος και καλεί τους πολίτες να ανακυκλώσουν τα πλαστικά τους αντικείμενα προκειμένου να μετατραπούν σε έπιπλα πόλης με την τεχνολογία της 3Dεκτύπωσης.

Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν από κοντά μια μοναδική εμπειρία, καθώς ξεναγήθηκαν στο ZeroWasteLab, μαθαίνοντας μέσα από μια βιωματική περιήγηση  πώς τα απορρίμματα μπορούν να έχουν μια δεύτερη ή και τρίτη ζωή. ΤοZeroWasteLabέχει ήδη υποδεχθεί πάνω από 2.000 επισκέπτες, ανάμεσα τους και πάρα πολλούς μαθητές σχολείων, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει το ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Επιπλέον, στο χώρο του Lab, μικροί και μεγάλοι έχουν για πρώτη φορά τη μοναδική δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης από το robot 3Dprinter,το οποίο τυπώνει αντικείμενα από ανακυκλωμένο πλαστικό.Ακόμα, στο χώρο του ZeroWasteLab, οι Θεσσαλονικείς μπορούν να ανακυκλώνουν τα πλαστικά τους απορρίμματα στα δύο μηχανήματα ανακύκλωσης που βρίσκονται στο χώρο.

Στη συνέχεια, η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο Πάρκο ΧΑΝΘ, όπου έγινε η τελετή παράδοσης της πρώτης γειτονιάς που υποδέχτηκε τα δικά της, 3D εκτυπωμένα έπιπλα από ανακυκλωμένο πλαστικό, μετά από την τελική επιλογή των ίδιων των πολιτών της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δράσης “Print Your City” και μέσω τουmicrosite, www.printyourcitycoca-cola.gr.

Με αφορμή τα εγκαίνια του ZeroWasteLab, η κα Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, δήλωσε σχετικά: «Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε ένα ακόμα πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε μαζί με την πόλη, τους φορείς, τους κατοίκους της, πίσω από έναν απώτερο σκοπό και να κληροδοτήσουμε, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο, εν τέλει, επίπεδο, έναν κόσμο όπου τίποτα δεν πάει χαμένο».

Η κα Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, δήλωσε σχετικά: «Μόλις εννέα μήνες μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας μας με στόχο το να αποκτήσει η πόλη zerowasteπροοπτική, βρισκόμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τα εγκαίνια του πρώτου ZeroWasteLabστην Ελλάδα και την παράδοση του Πάρκου ΧΑΝΘ, αλλά και να ανακοινώσουμε τις επόμενες δράσειςπου σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε στη Θεσσαλονίκη το 2019 στα πλαίσια του προγράμματος ZeroWasteFuture»”.

Οι ενέργειες που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο τα εξής:

2η Γειτονιά“Print Your City”:

  • Με νέες γειτονιές που θα τεθούν σε ψηφοφορία και ανανεωμένα χαρακτηριστικά επίπλων προς επιλογή, ώστε ακόμα περισσότεροι Θεσσαλονικείς να δημιουργήσουν το δικό τους 3D εκτυπωμένο έπιπλο και να αλλάξουν την πόλη τους. Η onlineπλατφόρμα θα είναι πολύ σύντομα έτοιμη ώστε να ξεκινήσει η νέα ψηφοφορία. Η δράση θα πραγματοποιηθεί και πάλι σε συνεργασία με την ομάδα των TheNewRaw.

 

Zero Waste παραλίες:

  • Ενίσχυση των δράσεων στο παραλιακό μέτωπο, και συνέχιση του προγράμματος «Ανακυκλώνω στις Παραλίες», σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης στη παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης, τοποθέτηση κάδων διαλογής των απορριμμάτων, αλλά και εκπαίδευση των παράκτιων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες, με ενημέρωση των μαγαζιών και των επισκεπτών.

Zero Waste Σχολεία

  • Αφορά σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης σε 7 σχολεία της Θεσσαλονίκης, με δράσεις Ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, Πρόληψης, Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης, στο οποίο αναμένεται να ενημερωθούν περίπου 4.000 μαθητές και καθηγητές του Δήμου Θεσσαλονίκης για το πώς θα μπορούσε να γίνει πράξη η Μηδενική παραγωγή αποβλήτων στο σχολείο τους.

 

Τέλος, η εταιρεία αναφέρθηκε και στην ευρύτερη πρόθεση δημιουργίας zerowaste πανεπιστημίων, ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφετεριών που επίσης σκοπεύει να ξεκινήσει να υλοποιεί μέσα στη χρονιά, εκφράζοντας τη φιλοδοξία να ξεκινήσει ένα zerowasteκίνημα, το οποίο θα καταφέρει σταδιακά να αγγίξει πολύ περισσότερες περιοχές και τομείς της ζωής των πολιτών.

 

Το πρόγραμμα Zero Waste Future κινείται γύρω από τρεις άξονες – την Παρέμβαση, την Εκπαίδευση και την Αλλαγή Συμπεριφοράς. Υλοποιείται με τη συμβολή του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και τη συμμετοχή της δημιουργικής ομάδας των The New Raw.

 

ZeroWasteLab

Διεύθυνση: Εγνατίας 154, Εντός ΔΕΘ-Helexpo, περίπτερο «Εμπορική Τράπεζα» Ν.Πύλη (ΧΑΝΘ) , Τ.Κ. 546 36

Τηλέφωνο: 2310 292117 (ώρες επικοινωνίας για το κοινό: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00)

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας του Zero Waste Lab

Δευτέρα-Πέμπτη: 9:30 – 14:30 (με ραντεβού)

Παρασκευή: 9:30 – 14:30 (με ραντεβού) | 17:00 – 19:00

Κυριακή: 11:00 – 14:00

 

Σχετικά με την TheCocaCola Company:

Η Coca-Cola Company (NYSE: KO) είναι μία «total beverage company», προσφέροντας πάνω από 500 προϊόντα σε περισσότερες από 200 χώρες. Εκτός από τα προϊόντα της Coca-Cola, το χαρτοφυλάκιο μας περιλαμβάνει κάποιες από τις πιο σημαντικές σειρές ροφημάτων στον κόσμο, όπως το Adez με βάση τη σόγια, το πράσινο τσάι Ayataka, το νερό Dasani, οι χυμοί και τα νέκταρ Dell Valle, η Fanta, ο καφές Georgia, η Gold Peak σειρά τσαγιού και καφέ, το Honest Tea, οι χυμοί και τα smoothies Innocent, οι χυμοί Minute Maid, τα αθλητικά ροφήματα Powerade, οι χυμοί Simply, το Smartwater, η Sprite, το Vitamin Water και το νερό καρύδας ZICO. Αναδιαμορφώνουμε συνεχώς το χαρτοφυλάκιο μας, μειώνοντας τη ζάχαρη στα ροφήματά μας και παρουσιάζοντας νέα, καινοτόμα προϊόντα στην αγορά. Προσπαθούμε επίσης να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, αναπληρώνοντας την ποσότητα νερού που χρησιμοποιούμε στα ροφήματά μας και προωθώντας την ανακύκλωση. Σε συνεργασία με τους εμφιαλωτές μας, απασχολούμε πάνω από 700.000 ανθρώπους, ενισχύοντας την τοπική οικονομία στις κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε, παγκοσμίως.

Η Coca-Cola Hellas είναι θυγατρική εταιρεία της The Coca-Cola Company με ευθύνη για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με τη χάραξη της στρατηγικής marketing, την προώθηση, την έρευνα αγοράς, τη διαφήμιση και την προστασία της φήμης των προϊόντων της The Coca-Cola Company. Παρέχει επίσης τεχνογνωσία και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα προϊοντικής επικοινωνίας, καθώς και υπηρεσίες για τη διασφάλιση των ποιοτικών ελέγχων των προϊόντων. Στην Ελλάδα, εμφιαλωτής της The Coca-Cola Company είναι η Coca-Cola Τρία Έψιλον που μαζί με την Coca-Cola Hellas, αποτελούν το Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα.

Μάθετε περισσότερα για το ταξίδι της Coca-Cola στο www.coca-colacompany.com και ακολουθείστε μας στο Twitter, Instagram, Facebook and LinkedIn.

 

Γιάννης Μπουτάρης – Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σίσσυ Ηλιοπούλου – Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα
Λίλιαν Νεκταρίου – Γενική Διευθύντρια Coca-Colaγια Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα
Οθόνη με την ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα www.printyourcitycoca-cola.gr, μέσα από την οποία το κοινό σχεδίασε το έπιπλο της επιλογής του στο πλαίσιο της δράσης PrintyourCityτης Coca-Cola
ZeroWasteLab (εσωτερικός χώρος)
Σίσσυ Ηλιοπούλου – Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας Coca-Colaγια Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα
Λίλιαν Νεκταρίου – Γενική Διευθύντρια Coca-Colaγια Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα,Σίσσυ Ηλιοπούλου – Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας Coca-Colaγια Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα,Γιάννης Μπουτάρης – Δήμαρχος Θεσσαλονίκης (αριστερά), Γεώργιος Δημαρέλος – Αντιδημάρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών προγραμμάτων (δεξιά πάνω), Λάζαρος Ζαχαριάδης–Εντεταλμένος ΔημοτικόςΣύμβουλος Καθαριότηταςτου Δήμου Θεσσαλονίκης (δεξιά κάτω)
Δύο τρισδιάστατα εκτυπωμένα έπιπλα από ανακυκλωμένο πλαστικό που δημιουργήθηκαν από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης μέσα από τη δράση PrintyourCityτης Coca-Colaκαι τοποθετήθηκαν στην πλατεία ΧΑΝΘ
Tag που περιγράφει τα κιλά και τον τρόπο κατασκευής του τρισδιάστατα ανακυκλωμένου επίπλου από ανακυκλωμένο πλαστικό
Τρισδιάστατα εκτυπωμένο έπιπλο από ανακυκλωμένο πλαστικό, το οποίο διαθέτει ράμπα ποδηλάτου.

 

 

leave your comment


Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Schools.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και για προσφορές και λοιπές πληροφορίες.

Copied!