Το Πρόγραμμα “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό” σας προσκαλεί στην τρίτη ομιλία του Κλασικού Σεμιναρίου του, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 7.00 μ.μ, με θέμα «Η ιστορία της Αριάδνης στον Οβίδιο: η φωνή και η οπτική μίας μυθολογικής ηρωίδας» και ομιλήτρια την Δρ Δέσποινα Κεραμιδά (University of Leeds).
Οι διαλέξεις του Κλασικού Σεμιναρίου φιλοδοξούν να παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες πτυχές του ελληνορωμαϊκού κόσμου με τρόπο επιστημονικό και συνάμα προσιτό στο ευρύ κοινό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν και διαδικτυακά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σύγχρονης επικοινωνίας του ΑΠΚΥ.
Οι διαλέξεις διεξάγονται στο Θεατράκι «Ανδρέας Χριστοφίδης», Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Λευκωσία, ώρα 7.00 μ.μ και είναι διάρκειας περίπου 40 λεπτών. Ακολουθεί συζήτηση.
Πληροφορίες για την τρίτη διάλεξη:
Η διάλεξη αυτή εξετάζει δύο κείμενα του Οβιδίου που πραγματεύονται φαινομενικά τον ίδιο μύθο και κατασκευάζουν την ταυτότητα μίας συγκεκριμένης μυθολογικής ηρωίδας, αλλά διαφέρουν ως προς την κυρίαρχη φωνή και οπτική. Ο μύθος της Αριάδνης εμφανίζεται συνολικά τέσσερις φορές στο corpus του Οβιδίου (Heroides 10, Ars Amatoria 1.527-564, Fasti 3.459-516, Metamorphoses 8.171-182), δικαιώνοντας αρχικά την άποψη ότι το έργο του ποιητή χαρακτηρίζεται από την επανάληψη ιστοριών, χαρακτήρων και θεμάτων. Σε αυτή τη διάλεξη δίνεται έμφαση στις δύο πρώτες πραγματεύσεις της ιστορίας της Αριάδνης με στόχο να διαφανούν και να επεξηγηθούν όχι τόσο οι επαναλήψεις όσο οι διαφοροποιήσεις που συντελούνται μεταξύ των δύο οβίδειων εκδοχών του μύθου.
Η Δέσποινα Κεραμιδά είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Leeds του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ποίηση του Οβιδίου και γενικότερα τη λογοτεχνία της αυγούστειας περιόδου (με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ρωμαϊκή ελεγεία), την γυναικεία μορφή και οπτική στη λογοτεχνία (gender studies) και ειδολογικά ζητήματα (genre studies).
Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση με κυπριακό κρασί και τσιμπήματα, ευγενική προσφορά του οινοποιείου ΕΖΟΥΣΑ, του μεζεδοπωλείου ΧΡΟΝΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ και του Σωματείου των Φοιτητών του ΕΛΠΟΛ.
ΕΠΙΣΗΣ: Παρακολουθήστε τις προηγούμενες διαλέξεις του Κλασικού Σεμιναρίου ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.ouc.ac.cy/web/guest/s1/programme/elp/classicseminar
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διάλεξη κάντε κλικ εδώ.
Για το πρόγραμμα του σεμιναρίου κάντε κλικ εδώ.
Συγχαρητήρια!