Καλώς ήρθατε στο Schools.gr - Τηλ.: 211 413 2500

Νίκος Κολίτσης – "Σχολική Επίδοση και Κοινωνική Προέλευση"

Η περίπτωση ενός Ιδιωτικού και ενός Δημόσιου Γυμνασίου
Το βιβλίο προλογίζει ο εκπαιδευτικός-ερευνητής Χρήστος Κάτσικας
Η παρούσα εμπειρική ερευνητική προσπάθεια επιδιώκει να εξετάσει τη συσχέτιση της σχολικής επίδοσης με τον παράγοντα κοινωνική προέλευση σε δείγμα μαθητών γυμνασίων της περιφέρειας δημόσιου και ιδιωτικού φορέα. Αρχικά επιχειρείται η ανασκόπηση του θέματος με τη συνδρομή διεθνών κοινωνιολογικών προσεγγίσεων και ελληνικών εμπειρικών ερευνών και παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Στη συνέχεια γίνεται εμπειρική διερεύνηση με ερωτηματολόγιο που συντάχθηκε στη βάση αυτών των θεωρητικών προσεγγίσεων. Γενικά, η καλύτερη σχολική επίδοση που εμφανίζουν οι μαθητές του ιδιωτικού Γυμνασίου, βάση της έρευνας, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει το οικογενειακό περιβάλλον προέλευσης των μαθητών, όπως αυτό διαμορφώνεται από το κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο των γονέων τους. Το σχολείο μέσω των μηχανισμών που χρησιμοποιεί αναπαράγει στους κόλπους του την κοινωνική ανισότητα και διαμορφώνει ανάλογα τη σχολική πορεία των μαθητών.
——-
Κολίτσης Νίκος
O Koλίτσης Νίκος σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και εξειδικεύτηκε στις δυσκολίες μάθησης μέσω των νέων τεχνολογιώ και στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π. στο πρόγραμμα «Σπουδές στην Εκπαίδευση». Έχει εργαστεί σε σχολικές μονάδες δημόσιου και ιδιωτικού φορέα και σε δομές ειδικής αγωγής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στην Κατερίνη και στο Αιγίνιο Πιερίας, στο Αγρίνιο, στον Πειραιά, στην Κομοτηνή και στις Σάπες Ροδόπης. Έχει διατελέσει αρχισυντάκτης της σχολικής εφημερίδας «Το Τρίτο Μάτι» του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής και του περιοδικού «Sapress» του Διαπολιτιστικού Λυκείου Σαπών Ροδόπης και διαχειριστής σχολικών ιστοσελίδων και ιστολογίων. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα στον τοπικό ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο για την εκπαίδευση, τις σχολικές δραστηριότητες και τον αθλητισμό.
Για το δελτίο τύπου κάντε κλικ εδώ.
 
 
 

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Schools.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και για προσφορές και λοιπές πληροφορίες.

Copied!