Καλώς ήρθατε στο Schools.gr - Τηλ.: 211 413 2500

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου – Εμπειρίες και συμπεράσματα από τον πρόσφατο σεισμό στην Κεφαλονιά

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου - Εμπειρίες και συμπεράσματα  από τον πρόσφατο σεισμό στην Κεφαλονιά

Διάλεξη από Καθηγητή του Μετσοβίου κ. Σπυράκο στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου
Υπό τον τίτλο “Εμπειρίες και συμπεράσματα από τον πρόσφατο σεισμό στην Κεφαλονιά” η Σχολή Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, διοργάνωσε με επιτυχία διάλεξη τις 16 Μαΐου 2014. Ομιλητής ήταν ο Κωνσταντίνος Σπυράκος Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών ΕΜΠ και Διευθυντής Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Μιχαήλ Γ. Λεπτός Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, ενώ το συντονισμός ανέλαβε ο Δρ. Γιάννης Μπέλλος, Επίκουρος Καθηγητής Δομικού Σχεδιασμού & Κατασκευαστικής Τεχνολογίας στο Νεάπολις.
Ο καθηγητής Σπυράκος ανέφερε ότι «Με βάση τις καταγραφές, ερμηνεύεται η συμπεριφορά των κατασκευών λόγω των δύο κύριων δονήσεων, καθώς και των ισχυρών μετασεισμών και διατυπώνονται συστάσεις για τη βελτίωση της συμπεριφοράς των κατασκευών έναντι σεισμού. Στη συνέχεια αναπτύσσεται η μεθοδολογία επεμβάσεων που εφαρμόστηκε για στάθμη επιτελεστικότητας «Προστασία Ζωής» σε σεισμόπληκτα κτήρια, σε σεισμόπληκτη περιοχή με ιδιαίτερα εκτεταμένες βλάβες. Επίσης, αναδεικνύονται οι διαφορές μεταξύ των επεμβάσεων επισκευής για σεισμό σχεδιασμού τον ισχύοντα κατά την κατασκευή του κτηρίου (1975) και ενίσχυσης για σεισμό σύμφωνα με τον EC8-ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΚΑΝ.ΕΠΕ.)».
Ο Δρ. Μπέλλος είπε ότι «Η αντιμετώπιση των σεισμών απαιτεί την διάθεση τεράστιων πόρων που μπορεί να επηρεάζουν κρίσιμα την οικονομία ενός τόπου. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν το έχουν οι πλούσιες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης επειδή, ακριβώς, δεν αντιμετωπίζουν ισχυρούς σεισμούς. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που ο τομέας της Αντισεισμικής Τεχνολογίας είναι από τους λίγους τεχνολογικούς τομείς που η Νότια Ευρώπη υπερέχει σε υλικοτεχνική υποδομή, τεχνογνωσία και προπάντων εμπειρία».
Ο κ. Λεπτός επεσήμανε ότι «Η κομψή, πρακτική, οικονομική, ασφαλής κατοικία, δομημένη φιλικά προς το περιβάλλον με χρήση προηγμένης τεχνολογίας και σύγχρονων δομικών υλικών, αποτελούν την ύψιστη και πρωταρχική μέριμνά μας. το Πανεπιστήμιο Νεάπολις πέρα από τα προγράμματα της Αρχιτεκτονικής και Αρχιτεκτονικής Τοπίου που θέσπισε, προτίθεται σύντομα, να επεκτείνει τη δραστηριότητά του με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, που αφορούν τη μηχανική επιστήμη, όπως με σπουδές Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών, Πολεοδομίας και Χωροταξίας καθώς και άλλων, αλλά και καθιέρωση Σεμιναρίων για επιμόρφωση επαγγελματιών».
 
 

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Schools.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και για προσφορές και λοιπές πληροφορίες.

Copied!