Καλώς ήρθατε στο Schools.gr - Τηλ.: 211 413 2500

Στον ΤΕΧΝΟΤΟΠΟ Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου στις 18:30 «Ένα απόγευμα με τον Βασίλι Καντίνσκι»

10438587_540785322688969_8665604357431585688_n

Πρόγραμμα ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ι. Εκπαιδευτικές/Εικαστικές Δραστηριότητες

Θεματική ενότητα: «Γραμμές, σχήματα και χρώματα…» -Eλεύθερο εργαστήριο εικαστικών 

«Την μεν ζωγραφίαν ποίησιν σιωπώσαν, την δε ποίησιν ζωγραφίαν λαλούσαν.» 

(Η ζωγραφική είναι ποίηση που σωπαίνει και η ποίηση είναι ζωγραφική που μιλάει) 

Σιμωνίδης ο Κείος, (556-468 π.Χ.), Ποιητής και συγγραφέας επιγραμμάτων

Η τέχνη αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες της ανθρώπινης ζωής και προόδου. Από τις εντυπωσιακές βραχογραφίες της Προϊστορίας έως και την σύγχρονη φανκτιοναλιστική αρχιτεκτονική ο άνθρωπος δημιουργεί, oικοδομδημιουργία και η έκφραση συνιστούν τις δύο όψεις του ίδιώΗ ου νομίσματος. Aπό την παιδική ηλικία ήδη παρατηρούμε ένα είδος τέχνης, απλής, μα όχι απλοϊκής καθώς επιδέχεται συνεχώς αλλαγές λόγω των ποικίλων ερεθισμάτων και την ταχείας ανάπτυξης των παιδιών. Αρχικά το παιδικό ιχνογράφημα είχε υποτιμηθεί, όμως οι μελέτες της ψυχολογίας, της αναπτυξιολογίας και της παιδαγωγικής ανέδειξαν το πραγματικό και πολυσήμαντο νό

Σε αυτήν την σύντομη και εισαγωγική θεματική μας ενότητα επιστρέφουμε πίσω στις βασικές αρχές των εικαστικών: τις γραμμές, τα σχήματα και τα χρώματα! Παιδιά ελατέ να δ

ΤεχνότοποΝΕΟ!! ΕργαστήριΠροσχολικήςΑγωγής

7.30-17.30 καθημερινά Σεπτέμβριο-Ιούλιο

Oι δραστηριότητες της Τετάρτης και της Πέμπτης ξεκινούν στις 18:30 και είναι ωριαίες. Η συμμετοχή των παιδιών είναι προαιρετική και το κόστος τους συμπεριλαμβάνεται στο αντίτιμο εισόδου στον παιδότοπο (ειδική τιμή €6 για τις ημέρες αυτές).

 Ο Πητ Μοντριάν (1872- 1944) ήταν Ολλανδός ζωγράφος κι ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της μοντέρνας τέχνης. Μαζί με τον Τέο βαν Ντεέσμπουργκ ιδρύσαν το κίνημα του νεοπλαστικισμού ή αλλιώς του «Στυλ» όπως αποδίδεται στα ελληνικά. Απλές γραμμές σε τετράγωνες και παραλληλόγραμμες διατάξεις αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της του Μοντριάν.
Τα παιδιά μέσω φωτογραφικού υλικού έρχονται σε επαφή με το έργο του καλλιτέχνη και στην συνέχεια σε ατομικό επίπεδο δημιουργούν τις δικές τους συνθέσεις με την βοήθεια του παιδαγωγού. Η τεχνική που θα ακολουθήσουμε στην δραστηριότητα αυτή είναι η ζωγραφική και το κολάζ με χρωματιστά καλαμάκια.          

Η τέχνη αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες της ανθρώπινης ζωής και προόδου. Από τις εντυπωσιακές βραχογραφίες της Προϊστορίας έως και την σύγχρονη φανκτιοναλιστική αρχιτεκτονική ο άνθρωπος δημιουργεί, oικοδομώντας έτσι σιγά σιγά ένα πολύπλοκο και πανέμορφο μωσαϊκό από έργα.

Η δημιουργία και η έκφραση συνιστούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Aπό την παιδική ηλικία ήδη παρατηρούμε ένα είδος τέχνης, απλής, μα όχι απλοϊκής καθώς επιδέχεται συνεχώς αλλαγές λόγω των ποικίλων ερεθισμάτων και την ταχείας ανάπτυξης των παιδιών. Αρχικά το παιδικό ιχνογράφημα είχε υποτιμηθεί, όμως οι μελέτες της ψυχολογίας, της αναπτυξιολογίας και της παιδαγωγικής ανέδειξαν το πραγματικό και πολυσήμαντο νόημά του.

Σε αυτήν την σύντομη και εισαγωγική θεματική μας ενότητα επιστρέφουμε πίσω στις βασικές αρχές των εικαστικών: τις γραμμές, τα σχήματα και τα χρώματα! Παιδιά ελατέ να δημιουργήσουμε!

Ο Βασίλι Καντίνσκι (1866- 19944) ήταν Ρώσος ζωγράφος. Από πολλούς θεωρείται ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της αφηρημένης τέχνης. Επηρεάσθηκε έντονα από τα μοτίβα της ρωσικής λαϊκής τέχνης. Από τις πιο θεμελιώδες πεποιθήσεις του ήταν πως η γραμμή και το χρώμα πρέπει να χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκφράζουν γενικές ιδέες και να προκαλούν έντονα συναισθήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ίδρυσε την Ρωσική Ακαδημία Καλλιτεχνικών Επιστημών.

Τα παιδιά αφού έρθουν σε επαφή με το έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού μέσω πλούσιου φωτογραφικού υλικού δημιουργούν πρώτα ατομικά με χρώματα (μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, παστέλ) τα δικά τους έργα και έπειτα σε ομαδικό επίπεδο κατασκευάζουν ένα κολάζ στα πρότυπα του Καντίνσκι.

      

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Schools.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και για προσφορές και λοιπές πληροφορίες.

Copied!