Καλώς ήρθατε στο Schools.gr - Τηλ.: 211 413 2500

Το άγχος των παιδιών στο σχολείο

Το άγχος των παιδιών στο σχολείο
Το άγχος των παιδιών στο σχολείο

 

Το άγχος των παιδιών στο σχολείο είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι περισσότεροι γονείς. Συχνά είναι ακόμα και δύσκολο να καταλάβουμε ότι τα παιδιά έχουν άγχος ή και νιώθουν φόβο για το σχολείο.

 


 

Όταν τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο, ουσιαστικά ξεκινούν κάτι καινούριο. Μάλιστα, το σχολείο μοιάζει να είναι κάτι πολύ μεγάλο και πολλές φορές δημιουργεί άγχος ή και φόβο. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσιολογικό αν αναλογιστούμε ότι τα παιδιά ξαφνικά πρέπει να λείψουν από το σπίτι τους για αρκετές ώρες. Πρέπει να συναντήσουν καινούριους ανθρώπους και να μπουν σε πιο αυστηρούς κανόνες.

 

Πώς εκφράζεται το άγχος των παιδιών στο σχολείο;

 

Άρνηση αποχωρισμού των γονιών

Εάν τα παιδιά δυσκολεύονται ή και αρνούνται να αποχωριστούν τους γονείς, αυτό είναι ένα σημάδι. Φυσικά, δεν μιλάμε για τις πρώτες μέρες που το παιδί ξεκινάει το σχολείο. Αντίθετα, όταν το παιδί είναι πιο μεγάλο και εκφράζει αυτή την άρνηση του αποχωρισμού, τότε πρέπει να δούμε για ποιο λόγο έχει αυτό το άγχος. Ενδεχομένως να είναι παροδικό και σταδιακά να ξεκινήσει να δημιουργεί παρέες και να νιώθει άνετα στον χώρο.

 

Παράπονα για σωματικές ενοχλήσεις

Όπως και στους ενήλικες, έτσι και στα παιδιά, τα άγχη και οι φοβίες πολύ συχνά σωματοποιούνται. Δηλαδή, αν το παιδί κάνει λόγο για πόνους στην κοιλιά ή πονοκεφάλους, τότε πρέπει να δούμε τι συμβαίνει. Αν δεν υπάρχει κάποια αρρώστια, τότε πιθανότατα να νιώθει άγχος όταν πηγαίνει στο σχολείο.

 

Μη συμμετοχή στην τάξη

Αν το παιδί συνηθίζει να είναι απομονωμένο στην τάξη, δεν συμμετέχει σε δραστηριότητες ή διστάζει να εκφραστεί, τότε είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που το κάνει να γίνεται εσωστρεφές.

 

Έντονη διάσπαση προσοχής

Φυσικά, τα παιδιά είναι φύσει υπερκινητικά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες μιας τάξης ή να κρατήσουν την προσοχή τους για περισσότερη ώρα. Αν λοιπόν η προσοχή του παιδιού μέσα στην τάξη φαίνεται να διασπάται έντονα, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε αν υπάρχει κάτι που να το αγχώνει εντός ή και εκτός της τάξης.

 

Ανησυχία, φόβος ή στεναχώρια στη σκέψη του σχολείου

Όταν το παιδί σχεδόν καθημερινά κάνει παράπονα ότι δεν θέλει να πάει στο σχολείο ή πολύ περισσότερο όταν κλαίει γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε τους λόγους. Ίσως να έχει κάποιο άγχος ή φοβία την οποία θα πρέπει να το βοηθήσουμε να τη δουλέψει.

 

Το άγχος των παιδιών στο σχολείο είναι κάτι φυσιολογικό και το βλέπουμε συχνά. Όμως είναι εξίσου σημαντικό να δούμε τις αιτίες αυτού του συναισθήματος. Όταν μάλιστα τα παιδιά μας βρίσκονται σε προστατευμένα περιβάλλοντα, τότε μπορούμε να δούμε το πρόβλημα σε συνεργασία με τους δασκάλους τους. Γι’ αυτό και η επιλογή του κατάλληλου σχολείου από τον βρεφονηπιακό σταθμό μέχρι συχνά και το κολέγιο είναι από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πάρουμε για τα παιδιά μας.

 

Βρείτε εδώ περισσότερα άρθρα σχετικά με την Εκπαίδευση, Σεμινάρια & Πολιτισμό. 

 

Φωτογραφία από τον χρήστη Mikhail Nilov στο Pexels

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Schools.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και για προσφορές και λοιπές πληροφορίες.

Copied!