Ο Δήμος Καλαμαριάς και ο πολυχώρος τέχνης Remezzo παρουσιάζουν την πρώτη ατομική έκθεση του Χρήστου Κυριαζίδη, με τίτλο Σαρκφάγοι.
Οι Κούροι ήταν αναθήματα σε ναούς, αλλά και επιτύμβια μνημεία που συμβόλιζαν το σώμα του νεκρού. Χωρίς, ωστόσο, να αποδίδουν τα ακριβή χαρακτηριστικά του προσώπου του εκλιπόντος, παρέμεναν στην ουσία σύμβολα ενός σώματος δίχως ταυτότητα. Έτσι και οι Σαρκοφάγοι του Χρήστου Κυριαζίδη ανοίγουν με τη μορφή ενός Κούρου. Γιατί τους έχει βίαια αφαιρεθεί η ταυτότητα. Γιατί βρίσκονται στη διαδικασία μίας βάναυσης μεταμόρφωσης, ακόμη ανολοκλήρωτης. Γιατί αυτό που πραγματικά συντελείται στους Σαρκοφάγους είναι, συμβολικά και αναπόδραστα, μια διαδικασία θανάτου.
Οι Σαρκοφάγοι υπάρχουν σε ένα ακραίο όριο, κλεισμένοι ερμητικά σε αδιαπέραστα συστήματα, μέσα σε σφραγισμένα τοπία γενετικής αλλοίωσης και σήψης, μέσα σε μαυσωλεία ασφυκτικά όπου πάλλονται και σπαράσσονται πάθη ανομολόγητα. Είναι προϊόντα μιας πρωτογονικής κακίας, ενός ενστίκτου επιβίωσης, μιας εν εξελίξει και κορυφούμενης οδύνης μετάλλαξης, μιας διαρκώς επικείμενης αλλαγής, μιας οδυνηρής (ανα)γέννησης που μέλλεται να ξεσπάσει επικίνδυνα. Οι Σαρκοφάγοι είναι οι ίδιοι το γέννημα μιας μυστηριακής και ακατανόητης πράξης βίας.
Ο Χρήστος Κυριαζίδης ζωγραφίζει τη σάρκα σαν βιομάζα. Σαν να θέλει να της αφαιρέσει την πνευματική διάσταση, σα να της παίρνει την πνοή, να της στερεί την ελπίδα. Αποδομεί τη μορφή, ρευστοποιεί το σώμα κι έτσι εύθραυστο και ευάλωτο, απροσδιόριστο ακόμα, το εκθέτει μόνο, σε στάσεις αμήχανες, σε στάσεις-απόπειρες συγκάλυψης της ντροπής του, της ερημιάς του, της αγωνίας του. Η ίδια η έκθεση των Σαρκοφάγων στο αδιάκριτo βλέμμα μας, συνιστά επιπλέον και από μόνη της μια πράξη βίας της οποίας γινόμαστε όλοι, αναγκαία, συνεργοί και συνένοχοι.
Βενιζέλος–Αλέξανδρος Μιχαήλ
Ο Χρήστος Κυριαζίδης έλαβε τα πρώτα του μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής στο εργαστήριο του Σάββα Πουρσανίδη. Αποφοίτησε από την Ecole Nationale Superieure d’ Art de Limoges (Ανώτατη Εθνική Σχολή Τεχνών της Λιμόζ) στη Γαλλία. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα φωτογραφίας και πολυμέσων του πανεπιστημίου Paris 8. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και έχει ασχοληθεί με σκηνογραφία και βίντεο σε συνεργασία με ομάδες χορού και θεάτρου. Η παρούσα έκθεση είναι και η πρώτη του ατομική. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Info
Η έκθεση θα λάβει χώρα στις 7 – 17 Νοεμβρίου στον πολυχώρο τέχνης Remezzo, Νικολάου Πλαστήρα 2, Παραλία Αρετσούς στην Καλαμαριά – Θεσσαλονίκη.
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00 – 14:00 και 18:00 – 22:00
Συγχαρητήρια!